8. 9. 2014

Stanovisko OBSE ku kauze Dušan Károlyi

Stanovisko OBSE ku kauze Dušan Károlyi

Trestné stíhanie novinára Dušana Karolyiho je znepokojujúce a je hrozbou pre slobodu médií, povedala dnes predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovićová. "Vznesenie obvinenia pre ohováranie potláča verejnú debatu a môže byť použité na ochranu verejných činiteľov proti kritike. Tým predstavuje hrozbu pre slobodné médiá," uviedla Mijatovićová vo vyhlásení zverejnenom na webstránke OBSE.
Bývalému redaktorovi Trendu hrozí päť rokov za mrežami, polícia ho obvinila z ohovárania za článok v Trende s názvom Prešovská Hlava XXII. Reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. Trestné oznámenie podal v súvislosti s textom bývalý príslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, podľa vyšetrovateľa prešovskej polície mu spôsobil spoločenskú aj pracovnú ujmu. Karolyi podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť, okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj to, že bývalý príslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. V rámci trestného konania žiada expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Trestné stíhanie novinára Dušana Karolyiho však preverí generálna prokuratúra. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu na preskúmanie zákonnosti trestného stíhania novinára Dušana K.," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.