10. 9. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Už zajtra sa na obrazovkách Dvojky sa predstaví slovenská herečka Andrea Kerestešová v netradičnej úlohe. 20-dielny dokumentárny seriál "Andrea za hranicou" Vás zoberie na zaujímavé miesta, ktoré bežní turisti nenavštevujú. Andrea Kerestešová, známa aj v Čechách (hlavná úloha v seriáli Vyprávěj a Cesty domů v produkcii České televize) so štábom a režisérom Mirom Drobným precestovala Čínu, Taiwan a 5 krajín Latinskej Ameriky. Na týchto cestách vzniklo 20 filmov, v ktorých vyskúšali, ochutnali a spoznali to, čo v turistických sprievodcoch nenájdete. Ocitli sa na hrane svojich možností, za hranicou bežného cestovania.
"Milujem cestovanie, prekonávanie vlastných hraníc a spoznávanie zastrčených kútov sveta. Ale niekedy je to ťažké. Z mojej čínskej misie bolo pre mňa asi najsilnejšie stretnutie s mladou prostitútkou. Cítila som s ňou, čo uvidíte v druhej časti. V tretej som zase stratila reč pri návšteve psieho bitúnku. Na cestách sme boli skoro dva mesiace, stres a únava urobí svoje. S režisérom sme sa niekoľkokrát pohádali a rozhodli sme sa to nevystrihnúť," prezradila o svojej strastiplnej ceste Andrea.
Na svojej ázijskej výprave Andrea navštívi aj odľahlé čínske hory, na ryžových polia loví myši, zacvičí si tai-či, navštívi kresťanský kostol či centrum mužského zdravia. Počas celého putovania ochutnávajú miestne kuchárske špeciality: vyprážaný hmyz, kuracie paprčky, soté z poľných myší. Svoje hranice prekročia pri degustovaní zvieracích orgánov či ochutnávka vývaru z placenty, v Číne považovaný za všeliek. Chýbať nebude aj návšteva čínskych šamanov, svadobného obradu, učenie sa kaligrafii či pekinskej univerzity, na ktorej sa vyučuje aj slovenčina.
„Naším cieľom bolo oživiť dokumentárnu ponuku Dvojky v hlavnom vysielacom čase. Zážitkový dokument si získava vďačných divákov po celom svete a tak aj naši diváci budú môcť vidieť zdokumentované zážitky „našincov“ – herečky Andrey Kerestešovej a jej sprievodcov - zo sveta. Seriál Andrea za hranicou uvidia diváci Dvojky v premiére každý štvrtok o 20.00 pred Európskou futbalovou ligou." povedala riaditeľka Dvojky Marta Gajdošíková.