30. 11. 2014

Český slavík Mattoni

Český slavík Mattoni


Lucie Bílá, Karel Gott, skupiny Kabát a No Name sú víťazmi populárnej ankety Český slávik Mattoni 2014. Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety sa uskutočnilo dnes večer v pražskej Štátnej opere.
V kategórii speváčky si zlatého slávika prevzala Lucie Bílá, je to jej sedemnásty zlatý slávik a siedmy po sebe nepretržite od roku 2007. Strieborného slávika si odnáša Lucie Vondráčková, ktorá striebornú pozíciu získala už siedmykrát po sebe. Bronzového slávika si prevzala Ewa Farna, ktorá si oproti minulému roku polepšila o jedno miesto.
V kategórii skupiny sa na prvé miesto vrátila kapela Kabát, strieborná priečka patrí skupine Chinaski, ktorá si polepšila o jedno miesto. Bronzovým slávikom je skupina Kryštof, ktorá bola pred rokom na prvej priečke.
V kategórii speváci je na zlatom stupienku opäť Karel Gott, je to jeho zlatý slávik s poradovým číslom 39. Patrí mu aj ocenenie Absolútny slávik. Strieborným je Tomáš Klus, bronzový slávik patrí Richardovi Krajčovi. Víťazná trojica zopakovala poradie z minulého roku.
Už po siedmykrát v histórii tejto ankety vyhlásili víťaza v kategórii Slávici bez hraníc, v ktorej si priaznivci populárnej hudby volia najobľúbenejšieho slovenského interpreta v Českej republike. Zlato si opäť odniesla z javiska Štátnej opery košická skupina No Name. Je to ich siedmy zlatý slávik a táto anketa pozná na prvom mieste iba túto skupinu.
Víťazom v kategórii Objav roka sa stala devätnásťročná speváčka Elis (civilným menom Eliška Mrázová) z Ostravy, úspech jej priniesol debutový album Shubidu. Najstreamovejšou piesňou na internete je V blbým roku v podaní interpreta menom Xindl X. Najhranejšou skladbou rádia Impuls za rok 2014 je pieseň Zakázané uvolnění Michala Hrůzu, hviezdou internetu je Voxel.
Československá anketa Zlatý slávik prišla na svet v redakcii časopisu Mladý svět v závere leta roku 1962. S nápadom prišiel Ladislav Smoljak, v tej dobe člen redakčného tímu. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom a hovorilo sa jej „slávik“. Prvým víťazom za rok 1962 bol Waldemar Matuška, v poslednom ročníku československej ankety za rok 1991 vyhrali Pavol Habera, Iveta Bartošová a skupina Team. Prvý slávik v ére samostatných štátov sa u našich západných susedov uskutočnil v roku 1996 a jeho víťazmi boli Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Olympic.

Copyright © TASR 2014