6. 12. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

SME je silná značka, ktorá nepotrebuje meniť svoj charakter. Je však dôležité udržať nezávislosť spravodajstva, oprieť sa o renomovaných autorov a zároveň otvoriť dvere novým tváram. „Prítomnosť Penty aj v minorite je problém, ale chceme sa s tým vysporiadať. Chcem, aby sa SME udržalo ako nezávislé médium,“ povedala v relácii TABLET.TV Osobnosti nová šéfredaktorka SME Beata Balogová.
„Tým, že Penta ustúpila do minority, nemá reálne páky ovplyvňovať obsah. Pracujeme aj na dokumente, ktorý stanoví pravidlá komunikácie. Svojím spôsobom to existovalo aj doteraz. Akcionári nevolávali redaktorom a redaktori sú na to naozaj citliví,“ dodala. Denník SME by podľa nej mal ostať politickými novinami, mal by však čitateľom ponúkať aj široké spektrum kvalitne spracovaných sociálnych, kultúrnych a iných primárne nie politických tém.
„To, že SME je silná značka, považujem za veľkú výhodu. Nemusím riešiť základnú filozofiu novín. Nemusím riešiť, či chceme byť kritickí, či chceme otvárať témy podstatné pre spoločnosť, či chceme byť strážnymi psami demokracie. Lebo to chceme,“ konštatovala.
„Budem riadiť všetky redakcie SME a formovať svoj tím. Vyberám si ešte jedného – dvoch zástupcov, okrem Petra Šabatu, a vedúcich oddelení. To je momentálne tá najnáročnejšia časť. Zúčastňujem sa na celom procese tvorby novín, chcem byť jeho súčasťou. Určite nebudem šéfredaktorka, ktorá bude sedieť za stolom a chodiť na recepcie,“ charakterizuje svoje najbližšie úlohy Beata Balogová.
„Bola som viac ako desať rokov šéfredaktorka The Slovak Spectator. Tým, že Spectator je malý, musela som sa naučiť všetko. Viem asi zastúpiť takmer každého, okrem finančného riaditeľa,“ trúfa si nová šéfredaktorka SME.
Veľkú generačnú obmenu novinárov v SME Beata Balogová nepredpokladá, chce však získať aj nové talenty. „Aby sa otvorili dvere aj pre ďalších ľudí, ktorí sú talentovaní, majú silnú vnútornú integritu a žijú novinárstvom, aby tak isto vyrástli, aby dostali šancu,“ poznamenala.
V relácii rozpráva o svojich začiatkoch v The Slovak Spectator, štúdiách v USA a skúsenostiach so špičkovými americkými editormi, aj o Pulitzerových cenách. Rozoberá rozdiely medzi slovenskou a americkou žurnalistikou, perspektívy tlačených novín, ale aj možnosti a úlohy, ktoré dnes stoja pred denníkom SME. „Chcem robiť dobré, nezávislé noviny,“ zdôraznila Beata Balogová.


UPOZORNENIE: Televíznu diskusiu so šéfredaktorkou SME Beatou Balogovou zverejnila TABLET.TV dnes o 06.30 h.

Copyright © TASR 2014