13. 3. 2015

AUDIT ABC SR

AUDIT ABC SR

Na príchod nového celoštátneho Denníka N na trh zatiaľ najviac dopláca denník Sme. Ukázali to výsledky predajnosti za mesiac január, ktoré zverejnila kancelária ABC SR.
Zo štyroch celoštátnych denníkov dva zaznamenali v prvý mesiac tohto roka pokles predaja oproti poslednému minuloročnému mesiacu. Najpredávanejší Nový Čas spadol v januári o 960 predaných kusov na číslo 95.788 (pokles o 1 %). Denník Sme zaznamenal prepad o 3112 kusov, keď sa ho v januári predalo 32.853 výtlačkov (pokles o 8,7 %).
Naproti tomu denník Plus 1 deň dosiahol oproti decembru 2014 nárast predaja o 2153 výtlačkov. Celkovo sa ho predalo 44.293 výtlačkov (nárast o 4,9 percenta). Predaj posledného zo štvorice monitorovaných celoštátnych denníkov – Hospodárskych novín v januári stúpol o 652 výtlačkov na celkových 12.394 (nárast o 5,2 %).
Denník N, ktorý založili bývalí členovia redakcie denníka Sme, začal vychádzať na papieri od piatku 30. januára. Spravodajský web jeho tvorcovia spustili v úvode roka. Januárový predaj denníka Sme je novým historickým dnom titulu. Doteraz najhorší výsledok predaja bol z júla 2014 (37.448 predaných výtlačkov).
Sme ako jediný monitorovaný celoštátny denník kontinuálne padá v predaji od októbra 2014, keď vedenie redakcie a jej časť oznámil odchod z dôvodu vstupu finančnej skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press, a. s. V novembri zaznamenalo Sme deväťpercentný a v decembri šesťpercentný medzimesačný pokles predaja. Historické minimum predaja zaznamenal v januári i denník Nový Čas.
Riaditeľ vydavateľstva N Press, ktoré vydáva Denník N, Lukáš Fila si nemyslí, že situácia na mediálnom trhu v januári bola ovplyvnená ich nástupom. „Bol tam len minimálny časový prekryv,“ vysvetlil, že v tento mesiac vychádzali iba jeden deň.
Denník N sa nateraz nezapojí do auditu predaja, ktorý realizuje kancelária ABC SR. Fila to zdôvodnil tým, že čakajú na novú metodiku auditu predaja, ktorá by mala zohľadniť aj digitálne predplatné. Predaj Denníka N za prvý mesiac jeho vychádzania – február - vydavateľ podľa informácie Filu zverejní budúci týždeň.

Copyright © TASR 2015