8. 3. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL FT. KADYROV

CHARLIE HEBDO SPECIAL 
Zaur Dadajev
FT. KADYROV

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes vyhlásil, že jeden z mužov obvinených z vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova bol "hlboko veriaci" a šokovali ho karikatúry vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo.
Ruskí vyšetrovatelia pripúšťajú aj hypotézu, že Nemcova mohli zastreliť islamistickí militanti v pomste za jeho obranu karikatúr v Charlie Hebdo.
"Všetci, čo poznajú Zaura (Dadajeva), vedia, že je hlboko veriaci, ako aj to, že - ako všetci moslimovia - bol šokovaný aktivitami (francúzskeho týždenníka) Charlie (Hebdo) a výrokmi na podporu vydávania karikatúr," uviedol Kadyrov, ktorý potvrdil, že Dadajev bol príslušníkom čečenskej polície a bol vyznamenaný za svoje hrdinstvo.
Kadyrov dnes podľa agentúry RIA Novosti nariadil tajomníkovi čečenskej Rady bezpečnosti, aby prešetril, za akých okolností bol z ozbrojených zložiek ministerstva vnútra kaukazskej republiky prepustený Zaur Dadajev, ktorý je jedným z dvoch obvinených z Nemcovovej vraždy.
Proti Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi dnes súd Basmanského obvodu v Moskve v súvislosti s Nemcovou smrťou vzniesol obvinenie a až do 28. apríla na nich uvalil vyšetrovaciu väzbu. Dadajev sa medzičasom priznal, Gubašev pred súdom vinu poprel.
Kadyrov uviedol, že čečenská Rada bezpečnosti musí preskúmať Dadajevovo správanie a psychický stav pred prepustením zo služby. Súčasne vyjadril presvedčenie, že Dadajev nemohol konať proti Rusku, keďže zaň mnohé roky nasadzoval vlastný život.
Čečenský líder súčasne vyslovil nádej, že vyšetrovanie Nemcovovej vraždy bude dôkladné a v prípade, že sa dokáže aj Dadajevova vina, objasní aj motív tohto činu.
Rovnako odvážnym vojakom ako Dadajev bol podľa Kadyrova aj Beslan Šavanov, ktorý spáchal samovraždu, keď sa ho policajti chystali v noci nadnes zadržať.
Moskovský obvodný súd dnes dal súhlas na vzatie do väzby dvojice obvinených: Dadajeva a Gubaševa. Spolu s nimi sa vo vyšetrovacej väzbe ocitla aj trojica podozrivých: Chamzat Bachajev, Tamerlan Eskerchanov a Šagit Gubašev, ktorým príslušné orgány musia do 10 dní predložiť obvinenie. Všetci traja svoju vinu popreli, Eskerchanov pred súdom vyhlásil, že na čas zločinu má alibi.
Agentúra Reuters pripomenula, že ľudia pochádzajúci z Kaukazu sa spomínali aj v súvislosti s vraždami iných známych ľudí v Rusku, vrátane novinárky Anny Politikovskej, zavraždenej v roku 2006, či jej kolegu, amerického novinára Paula Klebnikova, ktorého zastrelili v roku 2004. Politkovskej priatelia tvrdia, že Čečenci odsúdení za jej vraždu, sú len pešiakmi, pričom vyšetrovateľom sa nepodarilo vypátrať, kto je za novinárkinou vraždou.
V súvislosti s vraždou sa ako jeden z motívov spomínali aj Nemcovove kritické výroky na adresu islamistov po januárových útokoch na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Časť moslimov na severnom Kaukaze sa - aj v dôsledku ozbrojeného konfliktu s Ruskom počas vojny za nezávislosť Čečenska - výrazne radikalizovala. Napriek tomu, že Moskve sa konflikt na Kaukaze podarilo potlačiť, sporadicky tam naďalej dochádza k útokom na predstaviteľov ruskej moci, a to nielen v Čečensku, ale najmä v susedných republikách.

Copyright © TASR 2015