11. 3. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Projekt filmových štúdií, ktoré majú vyrásť pri bratislavských Jarovciach, sa zväčšuje. Spoločnosť Solid Enterprise plánuje rozšíriť celkovú plochu areálu o 328 percent a zastavanú o viac než 173 percent. Menia sa tak aj náklady na projekt, z pôvodne avizovaných 60 miliónov eur majú filmové štúdia zhltnúť 103 miliónov eur. Vyplýva to zo zmeneného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.
"Účelom predkladanej zmeny činnosti je vytvorenie komplexnej prevádzky filmovo – televíznej tvorby a s tým súvisiacimi podpornými službami," uvádza sa v zámere. Po novom by tak mali štúdiá zaberať územie o rozlohe 276.046 štvorcových metrov (m2), z čoho zastavaná plocha má tvoriť 58.866 m2. Výrobná plocha sa má zväčšiť o vyše 150 percent, podlažná plocha pozemných stavieb zase o asi 40 percent.
Projekt zmenil aj svoj názov, po novom sa už volá Film Park Jarovce. Namiesto 283 zamestnancov sa má tiež vytvoriť 320 pracovných miest a zväčší sa aj množstvo parkovacích státí z 355 na 495. Pribudne plocha zelene, vodná plocha s pieskovou plážou, biokoridor a mení sa architektonické a dispozičné riešenie stavebných objektov. Spoločnosť zapracovala zmeny v etape prípravy projektu pre územné rozhodnutie.
"Filmové a televízne štúdia s najnovšími technológiami poskytnú podporu pre tuzemské i zahraničné filmové projekty, kreatívny a zábavný priemysel. Stanú sa najmodernejším filmovým centrom v strednej Európe," uvádza sa v zámere.
Výstavba areálu je rozplánovaná na tri etapy, ktoré tvoria samostatné funkčno-prevádzkové celky. V prvej etape má vyrásť technologické centrum pre filmovú a televíznu produkciu. Stavať ho plánujú dva roky. V druhej sa zase má rozšíriť kapacita centra a pribudne školiace centrum pre audiovizuálnu tvorbu. V tretej spoločnosť plánuje vytvoriť kreatívny park, čo má byť priestor pre výrobu exteriérovej filmovej produkcie. Na každú etapu sa počíta s prácami na tri roky.
Kedy sa začne stavať, bude závisieť od vydaného stavebného povolenia. S prvou etapou však plánujú začať tento či budúci rok. Projekt chcú potom ukončiť do siedmich rokov.
Spoločnosť ešte pred dvoma rokmi avizovala, že zaplatiť štúdiá majú zahraniční investori pôsobiaci vo filmovom a IT priemysle. V súčasnosti sa k projektu bližšie nevyjadruje, PR manažérka spoločnosti Daniela Stričková to pre TASR odôvodnila šírením nepravdivých informácií o projekte.

Copyright © TASR 2015