10. 3. 2015

TA3 NEWS

TA3 NEWS

Poslankyňa NR SR Janka Šípošová napomohla pri vzniku dokumentárneho seriálu s názvom Obete zločinu. Aj s jej odbornou pomocou pripravila televízia TA3 seriál o téme, ktorá trápi oveľa viac ľudí, ako si myslíme... Šípošová vychádzala z množstva skúseností z vlastnej 20-ročnej praxe poskytovania pomoci obetiam trestných činov. Je tiež zakladateľkou občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia.
"Obete trestných činov sú stále medzi nami, sú okolo nás, sme to aj my. Nejde o to, či je to stará pani, ktorú okradli na ulici, alebo muž zmlátený pri lúpežnom prepadnutí, či mladé dievča, ktoré predávajú pri obchode s bielym mäsom. Alebo rodina, ktorá trpí pod krutou rukou tyrana, či starí rodičia zneužívaní a týraní svojimi deťmi. Všetci títo ľudia trpia a spolu s nimi aj ich blízki. Mnoho, mnoho blízkych...," tvrdí poslankyňa J. Šípošová.
"Nikto nie je imúnny, stať sa to môže každému z nás. Preto ma teší, že televízia TA3 pripravila hodnotný dokument, ktorý sa o tomto vážnom, rozšírenom a často prehliadanom probléme snaží hovoriť komplexne: O tom, ako obete prežívajú svoje traumy, čo treba robiť, aby sme sa obeťami nestali a kam sa obrátiť, ak nás to predsa len postihlo."
Jednotlivé časti seriálu riešia konkrétne prípady, ktoré sa naozaj stali. V každom sa okrem výpovedí reálnych obetí násilia objavia aj názory odborníkov – psychológov, advokátov, či policajtov. Prvý diel s názvom Zločin blízko nás predstaví príbeh obetí domáceho násilia a stalkingu. Druhá časť Keď zločin zaklope na dvere priblíži prípady obetí tzv. bytovej mafie, tretí diel Zločin v Európe bez hraníc hovorí o príbehoch medzinárodných únosov detí a obchodovania s ľuďmi.
Televízia odpremiérovala prvú časť v pondelok 9. marca (reprízy 12.3. o 17.30 h, 14.3. o 10.30 h), druhý diel si diváci prvýkrát pozrú o týždeň v utorok 17. marca o 18.00 h (reprízy 19.3. o 17.30 h, 21.3. o 10.30 h). Tretia časť má premiéru v pondelok 23. marca o 18.00 h (reprízy 26.3. o 17.30 h, 28.3. o 10.30 h).

Copyright © TASR 2015