11. 5. 2015

BAFTA TV Awards 2015

BAFTA TV Awards 2015

V londýnskom Theater Royal Drury Lane v nedeľu rozdali televízne ceny BAFTA. Dve trofeje získal projekt The Lost Honour of Christopher Jefferies (2014), ktorý uspel v kategóriách Miniséria a Herec v hlavnej úlohe (Jason Watkins).
Dve ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení si na konto pripísala aj šou Ant and Dec's Saturday Night Takeaway, ktorá triumfovala v kategóriách Najlepší zábavný program a Najlepší výkon v zábavnej šou. Rovnaký počet sošiek si vyslúžil aj televízny film Marvellous (2014), keď ho vyhlásili za najlepšiu drámu a Gemmu Jones za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. V rovnakej mužskej kategórii uspel Stephen Rea, a to vďaka seriálu The Honourable Woman (2014).
Divácku cenu Radio Times získal seriál Sherlock (2010). Georgina Campbell zvíťazila v kategórii Herečka v hlavnej úlohe, a to vďaka televíznemu filmu Murdered by My Boyfriend (2014). Najlepším dramatickým seriálom sa stal Happy Valley (2014). Za najlepší medzinárodný projekt vyhlásili Temný prípad (2014).
Cenu BAFTA Fellowship za celoživotný prínos získal 67-ročný moderátor Jon Snow, zatiaľ čo Clive James a Jeff Pope si odniesli špeciálne ceny.

Prehľad víťazov a víťaziek televíznych cien BAFTA vo vybraných kategóriách:
Herec v hlavnej úlohe: Jason Watkins - The Lost Honour of Christopher Jefferies
Herečka v hlavnej úlohe: Georgina Campbell - Murdered by My Boyfriend
Herec vo vedľajšej úlohe: Stephen Rea - The Honourable Woman
Herečka vo vedľajšej úlohe: Gemma Jones - Marvellous
Mužský komediálny výkon: Matt Berry - Toast of London
Ženský komediálny výkon: Jessica Hynes - W1A
Miniséria: The Lost Honour of Christopher Jefferies
Dramatický seriál: Happy Valley
Soap opera a dlhotrvajúci seriál: Coronation Street
Zahraničný projekt: Temný prípad
Divácka cena Radio Times: Sherlock

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.