12. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vietnamské ministerstvo poverené dohľadom nad médiami udelilo pokutu štátnej televíznej stanici za odvysielanie mapy, na ktorej bolo vietnamské hlavné mesto Hanoj umiestnené v južnej Číne. Informovali o tom dnes tamojšie médiá a tlačová agentúra DPA.
Ministerstvo informácií a komunikácie uložilo pokutu 15 miliónov dongov (620 eur) Vietnamskej televízii, známej viac pod skratkou VTV, keď vo verejnosti vyvolala pobúrenie minulomesačná epizóda televíznej reality šou.
Teroritoriálne spory medzi Vietnamom a Čínou sú citlivou záležitosťou. Obe susedné ázijské krajiny viedli v minulosti proti sebe vojny a len nedávno sa dostali do konfliktu kvôli oblastiam v Juhočínskom mori, na ktoré si oba štáty nárokujú.
Šou, vychádzajúca z holandského programu nazvaného "Sabotáž", mala mať podľa plánu 14 epizód, ale v dôsledku tejto polemiky ju prerušili.
V programe vystupuje približne desať celebrít, ktorých spoločný život v byte v Thajsku filmujú kamery.
Producenti obvinili z poskytnutia nepresnej mapy nízkonákladovú leteckú spoločnosť Air Asia, ktorá je sponzorom televízneho programu. Air Asia zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého chybu spôsobila "nedbalosť pri kontrole obsahu".
Komentáre čitateľov na internete vyjadrovali širokú podporu uloženiu pokuty, pričom niektoré vyzývali na prepustenie zamestnancov VTV, ktorí sú za chybu zodpovední.
VTV dostala pokutu aj za chybné použitie videa v spravodajskom programe 2. apríla, ktoré podľa titulku zachytávalo, ako zachraňujú bábätko z trosiek po nedávnom zemetrasení v Nepále. Video však v skutočnosti nakrútili po výbuchu bomby v Sýrii vlani v januári.

Štyria útočníci ozbrojení mačetami zabili dnes ráno blogera, ktorý vo svojich článkoch kritizoval náboženský extrémizmus v prevažne moslimskom Bangladéši. Incident, ktorý sa odohral na severovýchode krajiny, je tretí tohto druhu od začiatku kalendárneho roka.
Zavraždeným je 33-ročný zamestnanec banky Ánanta Bidžoj Das. Svojho času písal pre webový portál Mukto-Mona (Slobodné myslenie), ktorý moderoval americký bloger bangladéšskeho pôvodu Avidžit Roy. Aj on stal obeťou vraždy, a to vo februári v Dháke, informoval Imrán Sarker, predseda združenia bangladéšskych blogerov. Pri útoku bola vtedy vážne zranená aj Royova manželka.
O mesiac neskôr nasledovala vražda blogera Wašikura Rahmána, ktorý tiež kritizoval náboženský extrémizmus.
Vraždy blogerov a spisovateľov vyvolávajú v Bangladéši protesty tej časti verejnosti, ktorá odmieta radikálny islamizmus.
Na verejné zabíjanie sekulárnych blogerov vyzvali pred časom konzervatívne islamistické skupiny, ktoré chcú okrem toho presadiť návrh zákona o trestaní článkov kritických voči islamu. Konzervatívci tiež zvolávali verejné zhromaždenia svojich prívržencov, na ktorých žiadali smrť pre všetkých autorov, ktorí sa vo svojich blogoch či dielach dopúšťajú rúhania proti Alahovi.
Moslimovia tvoria 90 percent zo 160 miliónov obyvateľov Bangladéša, ktorý má tak štvrtú najväčšiu moslimskú komunitu na svete.

Copyright © TASR 2015

Eden Hazard oslovil svojimi výkonmi v tejto sezóne nie len svojich kolegov z trávnikov, ale aj anglických novinárov píšucich o futbale. V ankete Football Writers' Association zvíťazil belgický stredopoliar FC Chelsea pred objavom ročníka Harrym Kaneom z Tottenhamu a svojím tímovým kolegom Johnom Terrym. Od viac ako 300 žurnalistov dostal Hazard 53 percent hlasov. "Medzi držiteľmi nášho ocenenia je celý rad špičkových svetových futbalistov a ďalší teraz pribudol. Hazard je tvorca hry, strelec a veľký pracant. Patril k základným stavebným kameňom majstrovského tímu Chelsea v Premier League. Nenahraditeľným komponentom kádra Josého Mourinha sa však nestal len vďaka svojim trikom, nasadeniu a futbalovému umeniu, ale najmä pre svoju vytrvalosť. Hazard bol v základnej zostave vo všetkých 36 zápasoch najvyššej súťaže a zaslúžene pútal pozornosť súperov," citoval web theguardian.com šéfa FWA Andyho Dunna.
Dvadsaťštyriročný Belgičan vo všetkých súťažiach tejto sezóny strelil 20 gólov. Do elitnej desiatky hlasovania sa z hráčov londýnskej Chelsea dostali spolu s Hazardom a Terrym aj Cesc Fábregas, Branislav Ivanovič a Thibaut Courtois.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.