12. 5. 2015

IPI NEWS

IPI NEWS

Za neakceptovateľné považuje Medzinárodný tlačový inštitút Slovensko (International Press Institute, IPI) rozhodnutie vlády SR nekomunikovať s Denníkom N. “Z hľadiska slobody médií a práva občanov na informácie ho považujeme za neakceptovateľné a v tom zmysle budeme informovať aj našich zahraničných partnerov ako IPI, reprezentantku OBSE pre média a ďalšie organizácie obhajujúce slobodu slova a médií,“ napísal predseda Správnej rady IPI Slovensko Pavol Múdry v reakcii na právne stanovisko k rozhodnutiu vlády SR nekomunikovať s Denníkom N. Na rozhodnutí nekomunikovať s Denníkom N sa dohodli všetci členovia vlády po skončení jej zasadnutia v stredu minulý týždeň.
Právne stanovisko, ktoré IPI Slovensko poslal tlačový odbor Úradu vlády SR, pripomína paragrafy tlačového zákona venovaného pravidlám uverejňovania opravy na nepravdivé tvrdenia. Úrad vlády SR v stanovisku taktiež pripomína Denníku N ustanovenie Etického kódexu novinára Tlačovej rady Slovenskej republiky, ktorý okrem iného uvádza, že: “Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov“.
Na situáciu už zareagovali niektoré opozičné politické subjekty, strany SKOK! a SaS. Nezaradený poslanec Daniel Krajcer bude iniciovať rokovanie mimoriadneho výboru pre kultúru a médiá, na ktorom by mal premiér Robert Fico vysvetliť konanie vlády voči médiám. Člen strany SKOK! postup vlády Smeru voči Denníku N považuje za nehoráznosť a škandál, pričom vláda podľa neho koná v rozpore so zákonom. Strana SaS premiéra upozorňuje, že Slovensko nie je izolovaný ostrov, takže všetko, čo podnikne voči slobodnej tlači, bude mať svoju odozvu aj v zahraničí. Zároveň pripomína, že podobne konala aj prvá vláda Roberta Fica.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.