14. 5. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Europoslanec a šéf SaS Richard Sulík rieši rozhodnutie vlády nekomunikovať s Denníkom N aj v europarlamente. "Napísal som list predsedovi frakcie socialistov (Gianni Pittella, pozn. TASR), kam patrí aj Smer. Myslím si, že európski socialisti sú veľmi hákliví na obmedzovanie slobody tlače. Predseda frakcie by to mal vedieť a som veľmi zvedavý, čo mi pán Pittella odpovie," informoval dnes v Bratislave Sulík.
Obrátil sa aj na Európsku komisiu. Pýta sa, či je podľa nej rozhodnutie vlády SR zlučiteľné s demokratickými zásadami, so zásadami o informovanosti obyvateľstva a so snahou o objektívnosť. Šéf liberálov chce o rozhodnutí slovenskej vlády hovoriť aj na výbore v europarlamente. "Navrhnem, aby takýto bod bol zaradený do rozpravy," uviedol.
Sulík žiada vysvetlenie aj od premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho úradu. "Napísal som žiadosť o informáciu, akým spôsobom dokáže úrad vlády alebo premiér vysvetliť skutočnosť, že zákon o periodickej tlači hovorí, že orgány verejnej moci sú povinné na základe rovnosti poskytovať informácie o svojej činnosti. Pýtam sa, ako je rozhodnutie Roberta Fica zlučiteľné s týmto zákonom," konkretizoval Sulík.
Predseda SaS je presvedčený, že sa nemožno len tak prizerať na to, ako si premiér Fico vyberá, komu bude odpovedať a komu nie. "Treba konať okamžite. Toto sú začiatky, ktoré môžu prerásť do ďaleko väčšieho obmedzenia slobody tlače," varuje. Rozhodnutie vlády považuje za veľkú chybu, ktorá robí Slovensku hanbu vo svete.
Vláda sa minulý týždeň dohodla, že nebude odpovedať Denníku N. To sa nepozdáva ani médiám, ani parlamentnej opozícii. Tá by chcela tému otvoriť na mediálnom výbore v NR SR. Napriek zákazu komunikovať aj samotný Denník N priznáva, že niektoré rezorty na jeho otázky odpovedajú.

Copyright © TASR 2015