16. 5. 2015

Cena Andreja Radlinského

Cena Andreja Radlinského

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) ocenila hovorkyňu KDH a bývalú moderátorku RTVS Natašu Žembovú za jej postoj k referendu. Žembová dostala od biskupov Cenu Andreja Radlinského a k tomu 1 000 eur. Hovorkyňa kresťanských demokratov v decembri minulého roka účinkovala v spote, kde podľa biskupov jasne vyjadrila svoj postoj k rodine, manželstvu a deťom. Pripomenuli, že pre medializovanú kauzu musela rozviazať pracovný pomer s RTVS. „Svojím životom dokazuje, že jej na rodine, manželstve a deťoch skutočne záleží,“ uviedli biskupi.
Žembová ako moderátorka nebola doteraz nikdy ocenená. „Cena KBS je moje najvyššie vyznamenanie v živote. Hoci som ako moderátorka hlavného spravodajstva RTVS a kresťanských orientácií nikdy nebola ocenená, o to viac si túto cenu vážim. Chcem aj naďalej prinášať ľuďom svetlo, slovo, svedectvo a službu,“ povedala dnes pre agentúru SITA s tým, že svoje hodnoty, vieru v Boha a postoje nikdy nezmení a za evanjelium sa nehanbí. „Neľutujem ani svoj postoj v referende, aj napriek tomu, že som prišla o prácu,“ zdôraznila.
KBS okrem Žembovej ocenila kňaza Branislava Bukovského in memoriam a novinára Jána Felixa. Zámerom udeľovania ocenenia je vyjadriť vďaku katolíckej cirkvi na Slovensku ľuďom, ktorí sa význačným spôsobom zaslúžili o rozvoj kresťanských masmédií, alebo svojimi dielami či svojou činnosťou pravdivo a v duchu kresťanskej viery pôsobili v oblasti masmédií. Cieľom ocenenia je povzbudiť pracovníkov do ďalšej tvorivej mediálnej práce a prehĺbiť vzťahy medzi cirkvou a tvorivými pracovníkmi v oblasti masmédií.
Návrh kandidátov na ocenenie, ktorých navrhla odborná i laická verejnosť, posúdili pred schválením predseda Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky KBS, riaditeľ Spolku Svätého Vojtecha a rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.