12. 5. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Krajcer chce riešiť rozhodnutie vlády SR neodpovedať na otázky Denníka N na mimoriadnom rokovaní mediálneho parlamentného výboru. Považuje ho za nehorázne, nezákonné a drzé. Vysvetlenie chce počuť od premiéra Roberta Fica (Smer-SD).
Krajcer a jeho kolegovia z mimoparlamentnej strany SKOK majú právnu analýzu, podľa ktorej vláda svojím konaním porušuje zákon. "Z analýzy vyplýva, že rozhodnutie vlády porušuje ústavné právo na výkon slobody prejavu a rovnako aj právo na informácie. Zároveň je toto konanie v rozpore so zákazom diskriminácie," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Krajcer. Konanie vlády je podľa analýzy v rozpore aj s tlačovým zákonom.
Krajcer tiež poukázal, že občania sú vyzývaní, aby dodržiavali zákon, platili dane, ale na druhej strane je vlády SR, ktorá zákon nerešpektuje. "Zákony musia platiť pre všetkých," vyhlásil bývalý minister kultúry.
Médiá by mali byť podľa neho s Denníkom N solidárne. "Pokiaľ sa pridajú aj ostatné médiá, tento súboj prehrať nemôžu," poznamenal. Poukázal na to, ako v minulosti dopadol Vladimír Mečiar, keď siahal na slobodu médií. Juraj Miškov doplnil, že vláda svojím konaním destabilizuje demokratické základy a narúša princípy občianskej spoločnosti.
Jozef Viskupič z OĽaNO už začal zbierať podpisy pod zvolanie mimoriadneho zasadnutia mediálneho výboru. Návrh by chcel podať ešte dnes. Na výbore chce vypočuť nielen premiéra Fica, ale aj ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD).
„Treba si spomenúť na medzinárodné dôsledky mečiarizmu, aby každému súdnemu človeku bolo jasné, ako nedemokratické spôsoby vlády poškodzujú ekonomiku krajiny a každodenný život občanov. SaS vyzýva premiéra a ministrov, aby sa správali aspoň trochu normálne, aj keď je to vzhľadom na ich mentálne naladenie asi ťažké,“ reagoval Richard Sulík, predseda SaS.

Copyright © TASR 2015