28. 5. 2015

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Výbor NR SR pre kultúru a médiá sa ani dnes nezaoberal rozhodnutím vlády SR nekomunikovať s Denníkom N. Poslanci sa síce podobne ako minulý týždeň na podnet opozície zišli, vládny Smer-SD však neschválil navrhnutý program a zasadnutie sa skončilo bez diskusie.
Opakujúci sa scenár z minulého týždňa znepokojil poslanca Daniela Krajcera (nezaradený). "Toto sú boľševické metódy, neumožňujete ani diskusiu. Bojíte sa pravdy a nechcete diskutovať. Väčšina však nestačí, aby ste umlčali pravdu," odkázal Krajcer. Jeho slová sa dotkli Miroslava Číža (Smer-SD). "Sú to hanebné politické vyhlásenia. Takého kolegu si nevážim, lebo nemám rád neserióznosť. Používate podpásové metódy," reagoval.
Krajcer sa vzápätí Číža opýtal, aký to má na saku odznak. Dozvedel sa, že je to odznak čínsko-slovenského priateľstva. "To je dobré na inšpiráciu. V tej krajine občas svojich oponentov aj popravujú," povedal Krajcer.
Opozícia chcela na rokovaní prijať uznesenie, ktorým by výbor zaviazal ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) "neodkladným vykonaním nápravy týkajúcej sa porušenia zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve". Podľa tejto právnej normy sú totiž orgány verejnej moci povinné poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti. Keďže opozícia neuspela ani dnes, rokovanie o vzťahu vlády a Denníka N sa pokúsi zaradiť na najbližšie riadne zasadnutie mediálneho výboru.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) si však nemyslí, že vláda svojím prístupom porušuje ústavu a tlačový zákon, keď s Denníkom N nekomunikuje. "Dokonca si myslím, že táto schôdza je úplne naivné politikárčenie, pretože my sa o tomto nemáme čo baviť," reagoval ešte minulý týždeň.

Copyright © TASR 2015