28. 11. 2015

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky sprístupňuje pre verejnosť unikátne archívne fotografie na novej internetovej stránke Vtedy.sk. Vznik stránky umožnil projekt digitalizácie archívov TASR, ktorá sa uskutočnila v uplynulých troch rokoch.
„Výsledkom digitalizácie je 1.536.200 digitálnych objektov. Hlavnú časť z nich predstavujú negatívy a fotografie. Práve tie tvoria hlavný zdroj a obsah Vtedy.sk,“ konštatuje generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Archív TASR je unikátny, obsahuje originálne historické fotografie siahajúce až do štyridsiatych rokov minulého storočia.
„Chceme ponúkať aktualizovanú minulosť. K fotografiám a originálnym popisom prinášame správy, reportáže, analýzy, hodnotenia, fotogalérie, historický kalendár v texte i vo videu. Web nie je len dokumentáciou minulosti, ale i pohľadom z odstupu času,“ vysvetľuje riaditeľ stratégií TASR Vladimír Puchala. „Nejde o nostalgiu, ale o uchopenie minulého ako živých dejín. Minulosť nie je nikdy ukončená,“ dodáva.
Fotografie na stránke vytvárajú tematické cykly: veľké stavby, život vtedy, osobnosti, ikony minulosti, priemysel, poľnohospodárstvo, ideológia a ďalšie tak, aby sme štruktúrovane priblížili bohatstvo archívov. „Nechýba v nich rok 1948, ale ani víťazstvo Slovana v PVP nad FC Barcelona. Zjazdy strany i stavby sídlisk. Povodne a havárie. Spartakiády. Vojnou zničené územia na Slovensku. Športové súťaže,“ priblížil Puchala.
V porovnaní so spravodajským portálom Teraz.sk, ktorý ponúka rýchle a aktuálne informácie, alebo s agentúrnymi zdrojmi TASR, pôsobí Vtedy.sk na prvý pohľad ako úplný protiklad. Neprináša ani najrýchlejšie, ani najnovšie informácie, naopak, dajú sa tam nájsť tie najstaršie autentické archívne informačné a obrazové zdroje. V skutočnosti sa TASR, Teraz.sk a Vtedy.sk navzájom dopĺňajú.
„Vtedy.sk hovorí o aktualizovanej minulosti. Teraz.sk o tom, čo sa deje v tejto chvíli. Prehľady, diáre, očakávané udalosti TASR ponúkajú klientom pohľad na budúcnosť. Usilujeme sa vytvárať kontinuitu minulého, súčasného a budúceho. V obsahoch i technológiách,“ hovorí Puchala.
Vtedy.sk má vlastnú redakciu. „Editorov i novinárov. V súvislosti s digitalizáciou archívov dochádza aj k zmenám práce v dokumentačnej redakcii, ktorá utvára komplexnejšiu podporu novým médiám TASR,“ dodáva riaditeľ stratégií TASR.
„Čo ma baví na tejto stránke najviac? Pocity z tých fotiek,“ opisuje prácu na Vtedy.sk editorka Zuzana Hausová. „Som z generácie Husákových detí, považujem sa už za strednú generáciu a snáď sa nikoho nedotknem, ale ja som za tie dve desaťročia, čo som žila v socializme, nič zlé nezažila. A keď som po prvý raz videla tie historické fotky, odhliadnuc od udalostí, ktoré sa viazali k 2. svetovej vojne, februáru 1948, politickým procesom a podobne, tak som mala na tvári skoro vždy úsmev,“ dodáva. „Toľko radosti, entuziazmu, často aj naivity, ale hlavne úprimnosti som videla v tvárach tých ľudí..., tie fotky sú o nás, našich rodičoch, starých rodičoch..., je to práca so spomienkami a k tým sa človek často vracia. Prečo asi?,“ pýta sa.
Vtedy.sk nie je postavený len na vizuáloch. „Fotografie z archívu TASR majú síce samy osebe veľkú výpovednú hodnotu, ale chceme k nim pridať aj zaujímavé texty. Tie budú prirodzene postavené na faktoch zachytených v správach z archívu TASR. Takto chceme návštevníkovi stránky Vtedy.sk pomôcť orientovať sa v pohľadoch na skutočnosti, historické fakty, ale i na veci, ktoré už dnes môžu vyznievať trochu čudne alebo cudzo,“ vysvetľuje editor portálu Ján Lašák.
„Okrem toho pribudnú rozhovory s pamätníkmi, teda ľuďmi, ktorí tieto udalosti zažívali a prinesieme čitateľovi ich komentár. Rovnako sa budeme pýtať aj odborníkov na rôzne oblasti, prečo to takto bolo a prečo nie inak,“ dodáva.
História sa síce dá rôzne interpretovať, nedá sa však meniť. Udalosti sa jednoducho stali a ak chceme vedieť ako, musíme poznať fakty. Lašák preto očakáva, že veľký záujem o nový web bude mať práve mladá generácia, ktorá na vlastnej koži fotograficky zachytené a opísané udalosti nezažila.
„Mám jeden čerstvý príklad. Pred pár dňami som ukázal 23-ročnému mladíkovi fotografiu námestia v Bratislave, kde dominovalo obrovské súsošie s prvým robotníckym prezidentom Klementom Gottwaldom,“ poznamenal Lašák.
„Postavili nám vtedy modlu, ktorej sme sa mali klaňať. Nechcelo sa mu veriť, že to tam vyzeralo takto. Pýtal sa, kde sú tie sochy dnes. Zhoda náhod, v týchto dňoch uplynulo 25 rokov, odkedy to celé cieleným odstrelom likvidovali. Všetko dokumentovali naši fotoreportéri, odpoveď už dnes nájde na našom webe,“ uzatvára Lašák.

Copyright © TASR 2015