28. 11. 2015

Zomrel Luc Bondy

Zomrel Luc Bondy


Luc Bondy, renomovaný švajčiarsky divadelný a operný režisér, aktuálny riaditeľ parížskej divadelnej scény Odéon a niekdajší intendant Viedenských slávností, zomrel dnes po dlhotrvajúcej chorobe v Paríži vo veku 67 rokov.
Francúzska ministerka kultúry Fleur Pellerinová označila rodáka z Zürichu v prvej reakcii na jednej zo sociálnych sietí za "jedného z najväčších režisérov Európy".
Syn literárneho kritika Francoisa Bondyho vyrastal v detskom domove na juhu Francúzska. Úspešne ukončil štúdium na škole pantomímy Jacquesa Lecoqa v Paríži, aby sa na sklonku 60. rokov minulého storočia stal asistentom réžie v divadle Thalia v severonemeckom Hamburgu. Neskôr pôsobil vo viacerých mestách spolkovej republiky - Göttingene, Mníchove, ako ak Frankfurte nad Mohanom, Kolíne nad Rýnom a metropole krajiny Berlíne. S jeho menom sa tam spájali viaceré pamätné inscenácie.
V polovici 80. rokov sa presadil ako režisér aj vo Francúzsku, a to najskôr v Nanterre, potom si odskočil opäť do Berlíne na tamojšiu scénu Schaubühne, aby neskôr inscenoval okrem iného aj v rámci Salzburských slávností a na scéne Akademického divadla vo Viedni.
Bondy sa opakovane vracal aj k inscenáciám operných opusov.
Tak trochu ako jeho krédo znie vyjadrenie z júna 2013, keď končil svoje pôsobenie v rakúskej metropole: "Som rád, spokojný však nebudem nikdy. Na to ma priveľmi znervózňuje blízka budúcnosť".
Intelektuála, ktorý zanechal aj filmové diela, sužovali vážne zdravotné problémy a bolestivé ťažkosti s chrbticou. Jeho umeleckú produktivitu však nikdy úplne neparalyzovali.
Zosnulý, ktorý pôsobil od roku 2012 na čele parížskeho divadla Odéon, bol laureátom početných vyznamenaní a ocenení.

Copyright © TASR 2015