18. 8. 2016

Vyjadrenie Generálnej prokuratúry k vyjadreniam R. Sulíka

Vyjadrenie Generálnej prokuratúry
 k vyjadreniam R. Sulíka

Je poľutovaniahodné, že po stredajšej (17. 8.) tlačovej konferencii generálneho prokurátora k uzneseniu o zrušení obvinenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, sa táto téma naďalej stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu, hoci trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje, teda ide o tzv. živú vec.
Ešte väčšou tragédiou je, keď niekoľko politikov si vyjadrenie generálneho prokurátora prispôsobuje podľa seba a tým jasne odhaľuje svoju elementárnu neznalosť o úkonoch trestného konania.
Pán Sulík úmyselne klame. Zo strany vyšetrovateľa NAKA nedošlo k žiadnemu krivému obvineniu. Podozrenie, že pán prokurátor Špirko opakovane úmyselne porušil ustanovenia Trestného poriadku a s výsledkom takéhoto úkonu mal neoprávnene úmyselne nakladať prostredníctvom ďalších ľudí, naďalej trvá.
To, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo zrušené, je iba dôsledkom toho, že trpelo určitými chybami. Ataky pána Sulíka na riaditeľa NAKY pána Hraška a konkrétneho vyšetrovateľa sú len prejavom jeho úbohej snahy celú vec naďalej politicky ovplyvňovať a zastrašovať orgány činné v trestnom konaní. Je absurdným a nehoráznym klamstvom, že by do tejto veci akýmkoľvek spôsobom zasahoval minister vnútra Robert Kaliňák. Keď sa doposiaľ nenašli relevantné dôkazy, aby bol donútený k odstúpeniu, tak sa začala zneužívať i táto trestná vec, ktorá sa ministra vnútra vôbec netýka.
Generálny prokurátor osobne nevidí žiadny dôvod na to, aby pán riaditeľ NAKA odstupoval, resp. aby bol vyšetrovateľ za svoje rozhodnutie, ktoré je jeho právnym názorom, akokoľvek postihovaný.
Iba pripomíname, že vo veci je na ďalej vedené trestné stíhanie. Po vykonaní potrebných procesných úkonov v zmysle Trestného poriadku bude vo veci rozhodnuté.