7. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Izraelská vláda podnikne kroky na ukončenie pôsobenia panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v krajine. Oznámil to izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará.
      Konkretizoval, že akreditácie zamestnancov televízie budú zrušené a jej kancelária v Jeruzaleme bude zatvorená. Druhý krok si však vyžiadal úpravu legislatívy.
      Vláda tiež požiadala káblových operátorov, aby prestali šíriť vysielanie al-Džazíry v angličtine a arabčine, s čím súhlasili.
      Minister tvrdí, že al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu".
      "V poslednom čase takmer všetky krajiny v našom regióne zistili, že al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu. A keď vidíme, že všetky tieto krajiny uznali ako fakt, že al-Džazíra je nástrojom islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu a my sme jediní, kto to nedokázal, potom niečo nie je v poriadku," citovala Karu agentúra AP.
      Al-Džazíra sídli v Katare, s ktorým štyri arabské krajiny - Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty - prerušili 5. júna diplomatické styky za jeho údajnú podporu extrémistických skupín. Dauhe adresovali sériu 13 požiadaviek vrátane ukončenia vysielania al-Džazíry, ktorú považujú za kritickú voči svojim vládam.
      Zatvorenie jeruzalemskej pobočky al-Džazíry prisľúbil nedávno aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Televíziu obvinil z podnecovania násilia počas napätej situácie ohľadne Chrámovej hory v Jeruzaleme.
      Al-Džazíra uvedené obvinenia odmieta a tvrdí, že je nezávislá.

Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra dnes odsúdila izraelské rozhodnutie uzavrieť jej pobočku v Jeruzaleme. Označila toto opatrenie za "nedemokratické" a pohrozila právnymi krokmi.
      Izrael v nedeľu oznámil, že akreditácie zamestnancov katarskej televízie budú zrušené, čím im prakticky znemožní pracovať v krajine. Vláda tiež požiadala káblových operátorov, aby prestali šíriť vysielanie al-Džazíry v angličtine a arabčine, s čím súhlasili.
      Al-Džazíra v kritickej reakcii poznamenala, že toto rozhodnutie sa zrodilo v krajine, ktorá sa vyhlasuje za "jediný demokratický štát na Blízkom východe".
      Izrael sa týmto krokom pridal k štyrom arabským krajinám - Saudskej Arábii, Egyptu, Bahrajnu a Spojeným arabským emirátom, ktoré  blokujú vysielanie al-Džazíry a kritizujú Katar za podporu extrémistov. 
      Izraelský minister telekomunikácií Ajúb Kará tvrdí, že al-Džazíru využívajú militantné skupiny na "podnecovanie" násilia a stanicu obvinil z "podpory terorizmu".
      "V poslednom čase takmer všetky krajiny v našom regióne zistili, že al-Džazíra podporuje terorizmus, podporuje náboženskú radikalizáciu. A keď vidíme, že všetky tieto krajiny uznali ako fakt, že al-Džazíra je nástrojom islamského štátu, Hamasu, Hizballáhu a Iránu a my sme jediní, kto to nedokázal, potom niečo nie je v poriadku," citovala izraelského ministra agentúra AP.
      Zatvorenie jeruzalemskej pobočky al-Džazíry prisľúbil nedávno aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Televíziu obvinil z podnecovania násilia počas napätej situácie ohľadne Chrámovej hory v Jeruzaleme.
      Al-Džazíra uvedené obvinenia odmieta a tvrdí, že je nezávislá.


Copyright TASR ©2017