6. 8. 2017

Zomrel Pavel Kantorek

Zomrel Pavel Kantorek


 Vo veku 75 rokov zomrel vo štvrtok v Kanade, kam v roku 1968 emigroval a kde sa stal profesorom na Ryersonovej univerzite, český karikaturista a vedec Pavel Kantorek. Rádiožurnálu Českého rozhlasu to dnes potvrdila jeho sesternica Miriam Kantorková.
      Bližšie okolnosti jeho úmrtia nie sú známe.
      "Dostala som správu, že ho vo štvrtok našla polícia v jeho byte. Informovali ma, pretože vedeli, že sa poznáme, a požiadali ma, aby som kontaktovala príbuzných," povedala serveru iDNES.cz Kantorkova známa Ilektra Almetidu.
      Pavel Kantorek sa narodil 17. mája 1942 v Olomouci. Absolvoval gymnázium v Ostrave a neskôr vyštudoval fyziku na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne.
      Už v 60. rokoch si urobil meno ako vynikajúci karikaturista a humorista. Jeho kresby v rokoch 1964-68 pravidelne uverejňoval Dikobraz a ďalšie humoristické časopisy. Za svoje postavičky schovával politické narážky a po jeho odchode do emigrácie nesmeli jeho kresby v Československu vychádzať.
      V Kanade prispieval Kantorek do disidentských časopisov a novín a kreslil. Spolupracoval s Josefom Škvoreckým a jeho manželkou Zdenou. Jeho karikatúry vychádzali aj v USA, Švajčiarsku, Nemecku alebo v Taliansku. Príležitostne hrával s českým súborom v divadle vo Vancouveri.
      V Toronte si urobil doktorát z fyziky a prednášal o teórii elektromagnetických polí, relativity a kozmológii. Zaoberal sa holografiou a systémom holografického záznamu, podieľal sa tiež na vývoji optických vlákien.

Copyright TASR ©2017