15. 3. 2018

Odsúdili novinára, ktorý písal o Pavlovi Paškovi

Odsúdili novinára, 

ktorý písal o Pavlovi Paškovi

Novinár Lukáš Milan, ktorý v týždenníku Plus 7 dní písal o bývalom predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD), bol trestným rozkazom sudcu odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti. Píše o tom týždenník Trend.
Milan napísal pred viac ako dvoma rokmi článok Košická chobotnica s podtitulom "Výpalník Paška?" V článku sa mal opierať o nemenovaného podnikateľa v oblasti dopravy, ktorý chcel ostať v anonymite z obáv o stratu zákaziek a krachu.
Paška podal na novinára trestné oznámenie za ohováranie. Milan bol stíhaný políciou a obžalovaný prokurátorom, ktorý v obžalobe uviedol, že článok obsahoval klamlivé skutočnosti. „Milan o inom oznámil nepravdivý údaj, ktorý značnou mierou ohrozil jeho vážnosť u spoluobčanov," uviedla podľa Trendu obžaloba na margo konkrétnej pasáže v článku. Podnikateľ v nej uvádzal, že Paška si mal od neho pýtať provízie za rozvoz krvnej plazmy po zdravotníckych zariadeniach.
Milan, ktorý už v týždenníku nepracuje, s trestom nesúhlasí a podal proti rozkazu sudcu odpor. Ak súd trest potvrdí, pôjde podľa Trendu o jeden z mála prípadov odsúdenia redaktora na Slovensku.

Copyright © TASR 2018