16. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Dnes sa koná ďalšie zhromaždenie Za Slušné Slovensko. Zhromaždenie v Bratislave sa opäť bude konať na Námestí SNP. Okrem iných k zúčastneným prehovoria Zuzana Kronerová, František Mikloško, Filip Vagáč, Martin Mojžis, Ondrej Gažovič, Juraj Kemka. Minulý týždeň prehovorili emeritný arcibiskup Róbert Bezák či sestra Jána Kuciaka Mária. "Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia na dnešných zhromaždeniach, aby prišli pokojne a rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície," uviedli organizátori pochodov. Zároveň prosia ľudí, aby si priniesli kľúče. Organizátori žiadajú predčasné voľby.
Tento týždeň sa takisto zhromaždenia konajú po celom Slovensku aj vo svete - v minimálne 34 slovenských mestách a 25 mestách v zahraničí. Okrem Bratislavy napríklad aj v Trnave, Bánovciach nad Bebravou, Komárne, Košiciach, Lučenci, Pezinku či Nitre, Rožnave alebo Veľkom Krtíši. V zahraničí sa zídu vo väčšine európskych hlavných miest, ale aj Brne, Malage, New Yorku, Sydney či Reykjavíku a Santiago de Chille.
Minulý týždeň na zhromaždenia po celom Slovensku prišlo odhadom 120-tisíc ľudí, pričom v Bratislave prišlo na Námestie SNP 50- až 60-tisíc. Týždeň predtým, v piatok 2. marca, sa konali spomienkové zhromaždenia a pochody, ktorými si ľudia uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Členovia občianskej spoločnosti Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť podporujú zapojenie expertov Europolu do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Bez jej vyšetrenia nie je možné obnoviť dôveru občanov SR v štát a jeho inštitúcie. Uvádza sa to vo vyhlásení občianskej spoločnosti, ktoré TASR poskytol podpredseda spomínanej rady za občiansku spoločnosť Kálmán Petőcz.
"Násilná smrť novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je vážnym útokom na slobodu prejavu, slobodu tlače, práva na informácie, na tie základné práva, bez slobodného uplatnenia ktorých nemôže demokratický právny štát fungovať. Ani po troch týždňoch od vraždy a po rekonštrukcii vlády sme nenadobudli presvedčenie, že existujú záruky skutočne nezávislého a efektívneho vyšetrovania prípadu," uvádza sa vo vyhlásení občianskej spoločnosti. Aj preto žiadajú príslušné štátne orgány, aby takéto záruky vytvorili.
Vo vyhlásení sa členovia zaoberajú aj terajšími zhromaždeniami. "Ľudia demonštrujúci za demokraciu, za uplatnenie princípov právneho štátu, za ľudské práva, za slušné Slovensko však nie sú dav, ani "ulica". Sú to ľudia tvoriaci uvedomelú občiansku spoločnosť. Majú demokratické právo kontrolovať moc a volať ju na zodpovednosť. Nie oni sú ohrozením demokracie. Naopak, ohrozením demokracie sú javy, proti ktorým protestujú: všadeprítomná korupcia, poklesnutá politická kultúra, absencia skutočne nezávislých kontrolných inštitúcií a mechanizmov, katastrofálne slabá vymáhateľnosť práva, spupnosť mocných," píše sa vo vyhlásení.
Členovia občianskej spoločnosti sa poďakovali ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) za jej doterajšiu činnosť. "Naďalej trváme na dôslednom presadzovaní princípov právneho štátu a dôslednej implementácie ducha a litery všetkých ľudskoprávnych záväzkov SR," uzavreli.

Copyright © TASR 2018