16. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks uzavrel v piatok štvordňovú návštevu Slovenska, v rámci ktorej sa zameriaval na inkluzíve vzdelávanie detí s poruchami a takisto rómskych detí. 
      Zároveň sa však táto návšteva uskutočnila krátko po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Komisár sa preto stretol s predstaviteľmi médií, aby spolu prediskutovali otázku bezpečnosti novinárov na Slovensku.
      Muižnieks v rozhovore pre TASR povedal, že novinári, s ktorými sa v uplynulých dňoch stretol, "vyjadrili šok, strach a výraznú nedôveru v štátne inštitúcie, ktoré majú zaisťovať slobodný a bezpečný výkon ich profesie".
      Komisár Muižnieks sa domnieva, že najlepšia možnosť, ako môže dôjsť k obnove tejto dôvery, je rýchle a efektívne vyšetrenie páchateľov tohto činu s cieľom identifikovať a potrestať páchateľov, obzvlášť tých, ktorí tieto vraždy nariadili.
      "Musí dôjsť k zmene rétoriky a ohováracia kampaň musí skončiť. Pohŕdavé vyjadrenia verejných predstaviteľov o novinároch ohrozujú základnú úlohu médií v demokratickej spoločnosti a vytvárajú pre novinárov neisté prostredie," zdôraznil. 
      Vysvetlil, že to, ako politici hovoria o novinároch a nazývajú ich nepriateľmi alebo rôznymi zvieracími označeniami, "toto podporuje ľudí, ktorí chcú ubližovať novinárom k tomu, aby tak urobili". A to podľa neho vytvára nebezpečné pracovné prostredie pre novinárov.
      Muižnieks pripomenul, že ide o druhú vraždu novinára v krajine Európskej únie v krátkom období a malo by to byť vnímané ako budíček nielen tu na Slovensku, ale všade vo svete. O potrebe posilňovania bezpečnosti práce novinárov treba rozhodne podľa neho hovoriť.
      "Ďalšia diskusia by sa mala uskutočniť v otázke spolupráce polície s novinármi, a síce: či polícia dostatočne rýchlo reaguje na žiadosti novinárov o ochranu. Toto sa samozrejme týka situácie tu a aj v Európe," pokračoval. Dôležité je podľa komisára to, aby novinári vedeli, kedy majú brať takúto vyhrážku vážne a na koho sa obrátiť na polícii. A samozrejme to, aby na takéto situácie boli manažmenty médií pripravené.
      Tretia oblasť, na ktorú sa treba pozrieť zblízka, je proces okolo zasielania a vybavovania žiadostí o získavanie informácií. Tak, aby sa novinári pracujúci na citlivých témach nedostali do ohrozenia tým, že sa ich mená objavia v dokumentácii takejto žiadosti. Pokiaľ by sa takáto žiadosť dostala do zlých rúk, mohlo by dôjsť k ohrozeniu novinára.
      Pred vraždou Jána Kuciaka sa podľa Muižnieksa neobjavili žiadne výrazné varovné signály. "Boli tu obavy o to, ako sa politici vyjadrovali o novinároch či určité súdne procesy, ale nebol tu alarm, že sa niečo takéto môže udiať," zamyslel sa komisár. 
      "Veľmi na mňa zapôsobila reakcia občianskej spoločnosti na smrť týchto dvoch mladých ľudí. V rámci mojich stretnutí z tých demonštrácií, pochodov a všetkých prejavov som nadobudol dojem, že títo ľudia požadujú transparentnosť, zodpovednosť, slušnosť a kvalitnú žurnalistiku. Toto zaznelo v mnohých rozhovoroch, ktoré som mal," dodal komisár Muižnieks.

Po týždni vyšli opäť do ulíc stovky Popradčanov, aby sa pripojili k zhromaždeniam Postavme sa za slušné Slovensko. Ľudí neodradilo ani daždivé počasie a pred obchodným centrom na Námestí sv. Egídia sa ich zhromaždilo približne rovnako ako minulý piatok (9.3.). Popradčania však boli neporovnateľne hlučnejší, z davu sa často a hlasno ozývali pokriky žiadajúce predčasné voľby či väzenie pre zodpovedných za korupciu, ale aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 
      „Odchádzajúcemu premiérovi chvíľu po tom, ako odovzdal abdikačné listiny prezidentovi, hral na tvári úsmev. Pochopili sme. Vládna moc sa iba preskupila a nie je nádej, že by sa vzdala svojho spôsobu vládnutia. Možno navonok bude menej arogantná, ale očakávať nejakú zásadnú zmenu, je nereálne, a tak je to stále v našich rukách,“ povedal vo svojom príhovore miestny učiteľ Pavol Krupka.
      Na pódiu okrem neho vystúpili aj dvaja stredoškolskí študenti Petra Lichá a Martin Jenčo. Počas príhovoru zdôraznili, že sa „nechcú vracať do obdobia, keď sa ľudia nemuseli zaujímať o politiku ani o veci verejné“. „Aj napriek neochote niektorých rozlúčiť sa s mocou a funkciami, my im chceme dať svoje 'zbohom'. Nechceme ďalšie stovky absolventov stredných škôl, ktorí každoročne utečú do zahraničia. Chceme dôverovať vláde a chceme byť zaťažovaní politikou,“ povedala Lichá. 
      Mnoho Popradčanov sa v piatok podvečer zúčastnilo na proteste už tretíkrát a nevylúčili, že do ulíc vyjdú opäť. Viacerí opýtaní konštatovali, že odstúpenie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka im nestačí. „To len preložili figúrky z jednej strany na druhú, takže nestačí mi to,“ povedala Mária Pisárová z Popradu. Boj za slušné Slovensko prišla podporiť aj mladá mamička Ivana, ktorá dúfa, že takéto protestné zhromaždenia niečo zmenia a do vlády prídu slušní ľudia.
      Okrem miestnych prišlo na Námestie sv. Egídia aj niekoľko turistov. „Sme nahnevaní a máme snahu o zlepšenie tejto situácie, lebo je to hrozné. Poviem to na rovinu, bol som volič strany Sieť, ktorá delegovala ľudí do tejto koalície, s čím som nesúhlasil. Bol som podvedený vtedy a som podvedený aj teraz,“ konštatoval pán Jablonický, Bratislavčan, ktorý je s partnerkou na dovolenke vo Vysokých Tatrách. 
      Na záver protestného zhromaždenia sa Popradčania spoločne s evanjelickým farárom Stanislavom Gregom pomodlili za lepšie Slovensko a zaspievali slovenskú hymnu. Následne opäť zapálili sviečky pri pamätníku Jozefa Bonka pri kostole sv. Egídia. „Tým, že som tu, chcem ukázať, že mi to nie je jedno. Stali sme sa rukojemníkmi vo veľmi neľahkej situácii, keď na jednej strane premiér Fico síce odstúpil, ale vládnuť bude ďalej, a na druhej strane je tu možnosť predčasných volieb, kde by ale bola voľba veľmi ťažká,“ uzatvára Popradčanka Mária.

Demisiu vlády, očistenie verejného života a dôsledné vyšetrenie vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej žiadali účastníci piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne. Počet zúčastnených ľudí dosiahol podľa odhadov hranicu piatich stoviek.
      „Prišli sme preto, aby sme ukázali naše stanovisko k tomu, čo sa deje, a aby Slovensko videlo, že aj malé mestá vedia vyjadriť svoj názor v zmysle kultivovaného nesúhlasu,“ priblížil organizátor zhromaždenia Ondrej Bukna. Upozornil aj na dôležitosť eliminácie agresívnych prejavov v spoločnosti. „S týmto, samozrejme, nemôžem súhlasiť. No chápem frustráciu ľudí, keď vidia, že sa snažia o zmenu a nakoniec ich aj tak niekto oklame,“ povedal.
      Na pódiu sa okrem organizátora zhromaždeniu prihovorila aj šéfredaktorka MY Oravské noviny Lýdia Vojtaššáková, vydavateľka viacerých oravských regionálnych novín Anna Lajmonová či herec a zdravotný klaun Roman Večerek. Práve on v príhovore pripomenul, akú dôležitú úlohu hrá v živote ľudí pravda a dobro. „Deťom sa snažím odovzdať to, čo ma učili moji rodičia - že človek má v živote konať dobro a nemá robiť druhým to, čo nechce, aby robili oni jemu,“ zdôraznil. Podľa neho treba hovoriť pravdu, aj keď je to občas ťažké, a zlo sa nemá odplácať zlom.
      Pokojné zhromaždenie na Hviezdoslavovom námestí bolo rozpustené o 18. hodine zaspievaním slovenskej hymny.

Približne 700 protestujúcich prišlo podľa odhadu organizátorov v piatok popoludní pred Dom kultúry v Považskej Bystrici vyjadriť nespokojnosť so súčasnou situáciou v štáte v rámci série celoslovenských zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko. 
      Podľa organizátora protestu Tomáša Bořutu vychádzajú každý deň na povrch nové skutočnosti o prepojeniach štátnych činiteľov. „Nepáči sa nám ani prístup vládnej koalície, ktorá ignoruje to, čo žiadajú ľudia v uliciach. Som milo prekvapený reakciami ľudí, cítia spolupatričnosť s pozostalými po Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Naozaj tá Považská Bystrica nikdy nebola nejaké protestné mesto, kde by sa bežne vychádzalo do ulíc. Ale teraz vidno, že ľudia citlivo vnímajú, čo sa v spoločnosti deje,“ povedal pre TASR Bořuta s tým, že ho teší, že aj v upršanom počasí prišiel protestovať takmer rovnaký počet ľudí, ako pred týždňom. 
      K davu sa okrem iných prihovorila spisovateľka Soňa Uríková, učiteľka Anna Jančová, organizátori prečítali podporný list žilinského hokejistu, Považskobystričana Rastislava Konečného. Na proteste mala niekoľko hudobných vstupov 25-ročná speváčka Mirka Miškechová. Študovala žurnalistiku na rovnakej škole, ako zavraždený Ján Kuciak i preto vníma jeho vraždu mimoriadne citlivo. 
      „O politiku som sa nezaujímala. Kauzy našich politikov, ktoré zostali nepotrestané, sa stále stupňovali a vražda Janka a jeho snúbenice boli pre mňa niečo také emotívne, že som sa začala o politiku zaujímať. Každý občan má v ruke absolútnu moc, no my si to neuvedomujeme, pretože tú moc sme si nechali zobrať a máme pocit, že sme bezmocní. No nie je to tak. Keď vyjdeme do ulíc, dávame najavo, že politikov si najímame a majú slúžiť nám, a nie naopak,“ skonštatovala Miškechová. Doplnila, že tu vládne zločin, čo kategoricky odmieta.  
      Pokojné zhromaždenie sa skončilo krátko po 18.00 hodine. 

Okolo 150 ľudí sa v piatok podvečer zišlo na Námestí SNP vo Zvolene, aby podporili zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Ľudia prišli aj napriek tomu, že ešte počas dňa nebolo isté, či sa podujatie v pod Pustým hradom uskutoční.
      Ako ešte pred samotným stretnutím povedala iniciátorka zhromaždenia Martina Paulíková, o zvolenskom proteste síce už niekoľko dní informovala facebooková stránka údajného ohlasovateľa, na nej sa ale zároveň začali objavovať informácie, že podujatie v meste nebude. Sama sa preto vo štvrtok popoludní chopila iniciatívy a zhromaždenie sa rozhodla na poslednú chvíľu, ale predsa len zvolať.
      Ako v prejave uviedol spoluiniciátor akcie Kájo Zbořil, je len prirodzené, že po takej traumatizujúcej udalosti, akou je smrť novinára a jeho snúbenice, občania vyjadrujú nedôveru vláde a chcú dostať novú šancu rozhodnúť, komu zveria mandát spravovať krajinu.
      Podľa Zbořila by táto vražda mala byť nezávisle vyšetrená. "Demokracia životne potrebuje nezávislú a fungujúcu políciu, prokuratúru či súdnictvo. Bez nich sa nedá zabezpečiť právny štát," uviedol.
      Zhromaždenie sa asi po 15 minútach rozišlo s tým, že protest sa vo Zvolene pravdepodobne uskutoční opäť o týždeň v piatok 23. marca 2018. Podobne by tomu malo byť aj v Krupine, kde sa podľa tamojších organizátorov z minulého týždňa protest v piatok 16. marca nekonal.


Odkazy "chceme slušné Slovensko" a "my neodchádzame" odzneli na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí slobody v Prievidzi. Do centra mesta si ich prišlo vypočuť podľa odhadov organizátorov asi 1500 ľudí rôznych vekových kategórií. 
      Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovoril režisér Robert Kirchoff, doktorandka študujúca v Prahe Ivana Rybanská a prostredníctvom videa i novinár a fotograf Juraj Mravec. 
      Na zhromaždení si verejnosť pripomenula zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, ich pamiatke venovalo občianske združenie Berkat i premietanie dokumentu o novinárke Anne Politkovskej na festivale Jeden svet začiatkom tohto týždňa. "Keď vidíte dokument o vražde ruskej novinárky, v ktorom zaznievajú tie isté slová a tie isté výhovorky a potom jeho výsledkom je, že vražda sa nevyšetrila, tak si hovoríte, bože, veď toto isté sa udeje u nás. A toto nemôžeme dopustiť, lebo predsa len doba je iná, navyše, pozícia Putina v Rusku je iná. Popri tých politických zmenách, vyšetrenie vraždy musí pokročiť," povedal Ivan Sýkora z Berkatu a riaditeľ festivalu Jeden svet. 
      Udalosti posledného týždňa označil za podvod na občanoch. "Ja dúfam, že aj v rámci celého Slovenska prebehnú protesty minimálne v takom rozsahu ako minulý týždeň, a tým to bude aj jasná odpoveď pre súčasnú vládnu moc," ozrejmil. 
      Počas celej dĺžky zhromaždenia, ktoré sa nieslo v pokojnej atmosfére, pršalo. Minulý týždeň bola účasť približne rovnaká. "Nemyslím si, že samotná účasť je dôležitá, ale mal som pocit, že atmosféra bola úžasná. Nakoniec aj keď nám na záver vypadla hraná hymna, tak celé námestie ju dospievalo. Záverečný potlesk hovoril za všetko," skonštatoval Sýkora. 
      Obe občianske združenia sú pripravené pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi.

Zemplínčania počas piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko oponovali tvrdeniu, že na východe nič nie je. Svoj názor prišlo pred michalovskú radnicu podľa organizátorov z Občianskej iniciatívy Zemplína prejaviť približne 500 ľudí. Tí hneď v úvode, tak ako minulý týždeň, vyzvali prítomných, aby bol priebeh zhromaždenia pokojný. Minútou ticha si uctili pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.
      Pred dav sa postavili štyria rečníci, medzi nimi aj rodičia žiačky zranenej na školskej olympiáde či aktivista Matej Repel, ktorý bol členom petičného výboru za zachovanie lesa Biela hora v Michalovciach, tretina ktorého sa mala zmeniť na stavebné pozemky. "Chcel som ľuďom odkázať, aj tým naším príbehom, že občiansky aktivizmus má zmysel, hoci je to náročné a hoci to trvalo v tomto prípade dva roky, kým sme niečo dosiahli, ale ten les sme vybojovali pre občanov, respektíve sme zabránili tomu, aby bol rozparcelovaný. Napriek všetkým tým prekážkam a osočovaniu a problémom, ktoré sme mali, tak sa to nakoniec podarilo," uviedol pre TASR.
      Organizátori tiež prečítali list Zemplínčana Miroslava Surmánka, ktorý bol v rovnakom čase na zhromaždení v Prahe ako jeden z jeho spoluorganizátorov, ale aj písomný odkaz od arcibiskupa Róberta Bezáka. Vystúpili tiež dvaja rečníci z davu. V tom bolo vidieť aj transparenty ako "Zobuď sa, Slovensko!", "Hlas ľudu, hlas boží!" či "Ste: táraji, gágaji a prďúsi!!!". Časť z neho v jednej chvíli aj skandovala "Dosť bolo Fica". Na záver si všetci spoločne zaspievali slovenskú hymnu.
      Organizátori poďakovali ľuďom, že prišli aj v takom nečase a v pokoji vyjadrili, aké ma byť Slovensko - "Slušné, pokojné, kde sa majú naozaj ľudia radi". Jeden z nich, novinár Marek Boka, pre TASR uviedol, že po udalostiach, ktoré sa v tomto týždni odohrali, sa báli, že u ľudí nastane apatia. S počtom, ktorý prišiel, sú podľa jeho slov spokojní. V zhromaždeniach chcú pokračovať. "Niečo sa musí zmeniť v tej spoločnosti, lebo toto už nie je demokracia. Pre mňa je prioritou, aby ľudia, ktorí rozkradli Slovensko, skončili za mrežami," zdôraznil.

Približne 300 ľudí sa zúčastnilo v piatok na Námestí Baníkov v Rožňave na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko. Podľa spoluorganizátora podujatia Radoslava Kovácsa sa rozhodli pokračovať preto, lebo za uplynulý týždeň sa nič nezmenilo k lepšiemu.
      "To zlé, čo sa stalo, to nové zlé je takej kvality, že jednoducho sme považovali za svoju povinnosť sem prísť znova. Sme veľmi radi, že aj napriek zlému počasiu prišlo toľko ľudí," uviedol pre TASR Kovács.
      Podľa jeho slov chceli tiež poukázať na to, že nesúhlasia s výrokom, že na východnom Slovensku nič nie je. "My sme tu, aj tu ostávame a chceme tu žiť dôstojne," doplnil Kovács.
      Organizátori zhromaždenia v Rožňave vo svojom príhovore uviedli, že neprišli na námestie, aby dostali do vlády niektorých z politikov. "Toto nie je predvolebná kampaň, toto nie je štátny prevrat, neplatí nás Soros, scenáre sa nepíšu v Bruseli, ani vo Washingtone - ten náš sme písali tu. Sme tu, lebo sme sa tak slobodne rozhodli. Sme tu, aby sme povedali, že chceme mať v najvyšších funkciách takých policajtov, sudcov a prokurátorov, ktorí zabezpečia, že všetci poctiví, svedomití a spravodliví policajti, sudcovia a prokurátori v teréne budú môcť pracovať v súlade so zákonmi," zdôraznili organizátori.
      Pastor Apoštolskej cirkvi v Rožňave Andrej Vaško pre TASR povedal, že jeho postoj je spoločným postojom mnohých čestných ľudí na Slovensku, postaviť sa za slušné Slovensko.
      "Chcem veriť, že dobrá vôľa ľudí môže naozaj priniesť tejto spoločnosti zmenu, novú kvalitu a novú budúcnosť. To, čo si uvedomujem, je, že posledné udalosti nám ukazujú, že ľudia vo vláde a politici už nestoja za svojím slovom. Áno - nie je áno, nie - nie je nie, a toto korumpuje v podstate hodnoty, za ktorými naša krajina potrebuje stáť. Slovo chlapa nech je stále aj slovom, ktoré bude dodržané. Je to môj vnútorný pohľad, aby sme toto priniesli do spoločnosti a postavili sa za dobré veci," skonštatoval Vaško, ktorý zhromaždeným prečítal list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka.
      Na pódiu sa postupne vystriedalo viacero hudobníkov - vyučujúcich zo Základnej umeleckej školy v Rožňave, ako aj ľudí s príhovormi. Na záver Rožňavčan Dávid Vaško zaspieval slovenskú hymnu.

Copyright © TASR 2018

Zhruba 3 000 ľudí sa dnes zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre na zhromaždení Nitra za slušné Slovensko! Podujatie malo pokojný priebeh, ľudia vyjadrili svoju nespokojnosť s momentálnou situáciou v krajine transparentmi, odznakmi či potleskom. Na pódiu vystúpili osobnosti Nitry a okolitého regiónu, ako napríklad evanjelický farár Ivan Eľko, Vladimír Špánik zo združenia ZOMOS, Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii, fotograf František Kolář z Fotogalérie Trafačka, výrobca čokolády Lyra Karol Stýblo, ale napríklad aj bratislavský novinár Eugen Korda.
„Nakradli miliardy a ešte stále disponujú veľkou mocou. Fico a Kaliňák odišli len preto, že ste na námestí stáli vy,“ prihovoril sa účastníkom zhromaždenia Korda. „Mnohých z vás aj mňa zasiahla zrada Bélu Bugára, ktoré umožnila týmto kreatúram ďalej vládnuť,“ pokračoval Korda, na čo sa z davu ozvalo hlasné „fuj“ a piskot určený Bugárovi. „Ubezpečujem vás, že mimovládne organizácie na Slovensku neslúžia žiadnym ambíciám nikoho,“ povedala na pódiu Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii. Ľudia si priniesli transparenty s nápismi ako „Slovensko treba dezinficovať“, „Fico do basy“ alebo „Tak troška komunista, tak troška birmovaný, doktor Bonaparte Fico, hanba mesta Topoľčany“.
Zhromaždenie zorganizovala už po druhý raz občianska iniciatíva Občania pre Nitru, ktorú vedie nitriansky aktivista Marek Hattas. Minulý piatok 9. marca prišiel pred nitriansky okresný úrad zhruba rovnaký počet ľudí, dnes ich neodradilo ani nepriaznivé počasie. Podľa Hattasa je tým, že občania sú odhodlaní vo svojom úsilí za slušné Slovensko pokračovať. „Mali by sa naplniť tie sľuby a hodnoty, za ktoré bojovali naši rodičia v roku 1898. Stále sa snažíme sa o pokojnú konštruktívnu kritiku tejto vlády, ak je to ešte vôbec stále na mieste, pretože si myslíme, že za ten týždeň s nami vypiekli,“ povedal pre agentúru SITA Hattas.
Podľa organizátorov zhromaždenia treba vymeniť policajného prezidenta Tibora Gašpara, vedenie Národnej kriminálnej agentúry a na poste ministra vnútra chcú vidieť niekoho, kto má morálny kredit. „Kozmetické úpravy“ vo vláde podľa nich nestačia. „Pomenili sa tu len nejaké figúrky na šachovnici, ale to je pre nás totálne neakceptovateľné. Máme veľké obavy, že Pellegrini ako premiér bude len bábka a taktiež máme problém s tým, aké hodnoty vyznáva a ako doteraz riadil funkcie, v ktorých bol,“ podčiarkol Hattas. Organizátori naďalej žiadajú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal.

Slušné Slovensko požadovalo dnes v Trnave asi dvetisíc ľudí. Odmietli čiastkové zmeny vo vláde, ktoré označili za divadlo s dosadenými bábkami. Prihlásili sa tiež k výzve osobností spoločenského života na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, na obsadenie postu ministra vnútra osobou, ktorá požíva širokú dôveru spoločnosti a k ďalším požiadavkám.
K skandovaniu a potlesku priviedli účastníkov zhromaždenia slová Evy Marušíkovej a Andreja Farkaša. "Požadovali sme demisiu premiéra a tú sme dostali. Každý kto má oči však vidí, že je to len divadlo a preto sme tu dnes opäť. Dosadenie obyčajných bábok na post premiéra a ministra vnútra nám nemôže zatvoriť oči a zalepiť ústa. Musíme a budeme sa tu stretávať, kým vysmiaty Fico s Kaliňákom sedia v zákulisí a ťahajú za nitky," povedala Marušíková. Ľudia reagovalo skandovaním požiadaviek na koniec vlády Smeru. Aj keď počet ľudí na zhromaždení bol približne rovnaký ako pred týždňom, tentoraz bolo požiadavky Trnavčanov viac počuť. Nechýbalo skandovanie a štrnganie kľúčmi.
Zhromaždenie Za slušné Slovensko zorganizovala novinárka Lenka Vančová. Je podľa nej dôležité, aby ľudia mohli vyjadriť svoje pocity z toho, aká je situácia v krajine. Demisiu Roberta Fica označila za dôkaz toho, že protesty majú zmysel. "Mám dcéru, myslím na jej budúcnosť, myslím na to, či uspeje v tejto krajine, ak bude slušným a poctivým človekom, keď najvyšší predstavitelia nám ukazujú, že zlé veci sa môžu robiť beztrestne," dodala Vančová.
Na zhromaždení vystúpili zástupcovia študentov, herci a hudobníci. Nechýbal ani spoločný spev slovenskej hymny.


Na Námestí SNP v Bratislave bolo dnes večer viac ľudí ako minulý týždeň. Oznámili to organizátori zhromaždenia Za slušné Slovensko. Minulý piatok sa v Bratislave zišlo najmenej 30-tisíc demonštrantov. Organizátori zhromaždenia vyzvali koaličných poslancov, aby nezahlasovali v parlamente za dôveru v novú vládu Petra Pellegriniho. „Stačia štyria spravodliví a slušní poslanci z radov koalície,“ uviedol Peter Nagy a demonštrujúcich ľudí vyzval, aby svojim poslancom v tomto duchu napísali.
Bývalý diplomat a lektor Ondrej Gažovič je presvedčený, že Slovensko má veľký potenciál, môže byť krajinou, odkiaľ mladí neutekajú a krajinou, kde starších čaká dôstojná staroba. „Čo nám podráža kolená, je arogancia moci, ktorá zločiny zahráva do outu,“ vyhlásil na rečníckom pódiu s tým, že v demokratických voľbách musia Slováci odkázať politikom, že sa im už nemôžu vysmievať.
Podľa evanjelického teológa Ondreja Prostredníka Slovensko v súčasnosti skladá skúšku z občianskej vytrvalosti. „Slovensku sa vysmievajú bezcharakterní politici. Zažehnali síce politickú krízu, ale kríza dôvery zostala,“ konštatoval. Úškrn premiéra po podaní demisie v prezidentskom paláci podľa neho ponížil pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a všetkých na Slovensku. „Potrebujeme spravodlivosť, inak sa spoločnosť rozpadne,“ zdôraznil s tým, že Slováci si zaslúžia politikov, ktorí nie sú otrokmi oligarchov, ktorí sú slušní a čestní.
Podľa politika Františka Mikloška revolúciu, ktorú začali rodičia v roku 1989, musia teraz dokončiť ich deti. „Zápas o slušný život na Slovensku vzali mladí ľudia do svojich rúk,“ uviedol. Ocenil, že pokojní demonštranti za veľmi krátky čas dosiahli, že padla vláda, čo sa stalo len dvakrát v histórii novodobého Slovenska - v roku 1989 a teraz.
Strana Smer-SD by naďalej nemala riadiť ministerstvo vnútra. Desaťtisícom protestujúcich to dnes na Námestí SNP v Bratislave povedal jeden z organizátorov zhromaždenia Peter Nagy, podľa ktorého vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky, ako aj vyšetrovanie káuz, o ktorých písal, nemôžu viesť orgány riadené stranou Smer-SD.
Herec Divadla Astorka Juraj Kemka prirovnal štvrtkovú výmenu premiéra k podobnej výmene predsedu vládu v novembri 1989. „Robert Fico sa ľuďom vysmial do tváre. Chcel dobehnúť ľudí podobne ako komunisti, keď v roku 1989 vládu riadenú komunistom nahradili iným komunistom, no ľudia ho odmietli,“ vyhlásil. Martin Mojžiš, novinár a vysokoškolský pedagóg, konštatoval, že dezignovaný premiér Peter Pellegrini je len figúrka a panáčik, ktorým chce Robert Fico hrať svoje hry. "Takého premiéra nechceme. Nechceme ministra vnútra, ktorý zas bude figúrkou Roberta Kaliňáka. Nechceme, aby vražda Jána Kuciaka ostala nepotrestaná,“ zdôraznil.
Režisér Viliam Čino z Cvernovky odkázal súčasným predstaviteľom vládnej koalície, že ľudia na námestí sa nimi cítia oklamaní a podvedení. Pripomenul, že počas vlády Smeru-SD narástli preferencie fašistom a bol zavraždený novinár. „Vymieňate postavy, ale divadelná scéna zostáva tá istá. Ste nám na smiech aj na plač. Hanbíme sa za vás pred celým svetom aj sami pred sebou,“ odkázal politikom. Opozícii odkázal, že ak sa dostane k moci, bude pod prísnou verejnou kontrolou. Problémy tohto štátu musia riešiť kontinuálne, a nielen na jedno funkčné obdobie. „Budete si musieť zaslúžiť našu dôveru,“ vyhlásil.
Zuzana Kronerová z Divadla Astorka je tiež presvedčená, že zatiaľ sa neurobilo dosť, aby na Slovensku nastala skutočná zmena. Zároveň vyzvala, aby do ulíc vyšlo ešte viac ľudí, ktorí cítia, „že niečo nie je v poriadku, ale ešte nenašli odvahu vzoprieť sa“. Na mysli pritom mala ľudí zo štátnej správy – ministerstiev, polície, prokuratúry, ale aj politickej sféry bez ohľadu na stranícke tričká. „Ak na vás niekto tlačí a núti vás kryť korupciu, vzoprite sa. Teraz máte šancu, a možno poslednú,“ uviedla Kronerová.
S požiadavkou na predčasné voľby vystúpil na pódiu herec Richard Stanke, ktorý podľa vlastných slov hovoril za všetkých hercov Slovenského národného divadla a Divadla Astorka. „Jedinou možnosťou na spravodlivé vyšetrenie všetkých káuz sú v tejto chvíli už len predčasné voľby,“ zdôraznil. Odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka nikomu nestačí. „Guma, ktorú títo dvaja páni roky naťahovali, už praskla,“ vyhlásil, že ľudia chcú slušnú vládu a nie takú, akú ponúka súčasná koalícia. „Ich predstava o slušnosti sa od tej našej zásadne líši,“ uzavrel.
Spoluzakladateľka občianskeho združenia Aliancie Fair-play Zuzana Wienk vyzvala na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorých by mali nahradiť hodnoverné osoby. „Nový minister vnútra nesmie byť len sakom Kaliňáka. Chceme tam človeka, ktorého morálke a odbornosti bude veriť široká verejnosť,“ vyhlásila. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyzvala, aby umožnil dohľad zahraničných kriminalistických odborníkov nad vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Konštatovala tiež, že vláda vo štvrtok urobila len kozmetickú zmenu, štát budú ovládať naďalej tí istí ľudia.
Ľudia prišli do ulíc, lebo od minulého týždňa sa veľa nezmenilo. Povedali to na úvod zhromaždenia organizátori Katarína Nagy Pázmány a Peter Nagy. „Vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je stále neznámy, vláda síce podala demisiu, no v pozadí zostávajú rovnakí ľudia“. Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa nich snažia udržať pri moci za každú cenu a chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Neustále zastrašovanie a pohŕdanie slušnými ľudmi len prehlbuje nedôveru ľudí v predstaviteľov vládnej koalície. Ľudia majú právo vybrať si nových zástupcov vo voľbách. „Premiéra vystriedala jeho bábka,“ vyhlásil Nagy.
Na pódiu vystúpili aj spoluorganizátori protestov v novembri 1989 Filip Bagáč a Ingrid Bagáčová. Bagáč zdôraznil, že súčasné vedenie krajiny klamstvo povýšilo nad múdrosť a peniaze na jedinú hodnotu v krajine. „Stále hovoria len o stoličkách a ako si ich popresúvajú – to je cynický výsmech do našich tvárí,“ vyhlásil a vyzval na radikálne zmeny celého systému, ako aj v polícii a súdnictve. Spomenul aj možnosť generálneho štrajku ako prostriedku, ktorý prispel k pádu komunistickej vlády v roku 1989.
 Protesty pokračujú, pretože zatiaľ neboli splnené všetky požiadavky, a to vytvorenie novej dôveryhodnej vlády prostredníctvom predčasných volieb. Novinárom to pred začiatkom protestného zhromaždenia v Bratislave povedal jeden z jeho organizátorov Peter Nagy. Štvrtková demisia premiéra Roberta Fica a poverenie Petra Pellegriniho zostavením novej vlády pod vedením Smeru-SD bola “ iba výmena figúrok“.
Námestie SNP sa naplnilo účasť pripomína minulotýždňové zhromaždenie, na ktorom boli desiatky tisíc ľudí. Ľudia stále prichádzajú zo všetkých strán. Na mieste sú policajti a záchranári, policajné autá blokujú výjazd na Obchodnú ulicu. Dav skanduje heslá ako Dosť bolo Fica!, Kriminálnici, zabili ste demokraciu, Béla Luhár či Nie Ficolandii, nie korupcii!

Krátko pred začiatkom ďalšieho protestného zhromaždenia v Bratislave priviezlo malé nákladné auto fúru hnoja pred hlavnú bránu Úradu vlády SR. Hnoj zatiaľ z korby nevyklopilo, naklonená je len do polovice. Polícia zasiahla a so šoférom hovorila. Nákladné auto má za sklom kabíny papierový transparent s nápisom Ak vláda padne, papaláši zostanú?

Niekoľko stoviek protestujúcich sa zo zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré sa skončilo na Námestí SNP v Bratislave, presunulo pred Úrad vlády SR. Kričia Hanba, Mafia, Predčasné voľby. Na kovovú bránu pri vstupe do areálu úradu vlády pripevnili transparent s nápisom Úrad skorumpovanej vlády.

Chladné a daždivé počasie neodradilo Banskobystričanov, aby sa už tretí piatok zhromaždili na Námestí SNP. Približne tritisíc občanov sa pripojilo v Banskej Bystrici k zhromaždeniam Za slušné Slovensko v Bratislave a desiatkach ďalších miest na Slovensku aj vo svete. Na úvod si zhromaždení pripomenuli minútou ticha obete vraždy Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Počas príhovorov sa námestím ozývalo skandovanie „Predčasné voľby“ a „Dosť bolo Smeru“.
Transparenty „Charakter na najvyšších miestach neexistuje“, Charakter rozhoduje, ukáž ho“, „Nechceme bábky, chceme voľby“, „Nestačí“ a podobné zaplavili Námestie SNP v Banskej Bystrici. „Chceme ukázať našim politikom, že tie kozmetické úpravy, ktoré za týždeň spravili vo vláde a na vládnych postoch nám absolútne nestačia,“ uviedol za organizátorov Jerguš Ridzoň. „To nie je nová vláda. To je klon starej vlády. Ak by táto nová vláda, ktorá sa bude uchádzať o dôveru v parlamente, bola naozaj iná a mala nakročené na zmenu, už by sa aspoň niekto ospravedlnil, už by aspoň niekto povedal, čo bude robiť, aby tu bolo slušné Slovensko. Okrem toho ešte hrozí, že tá vláda bude mať aj krstného otca,“ prihovorila sa k účastníkom bývalá slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová.
Dnešná vysoká účasť na zhromaždení v meste pod Urpínom bola zrejmá aj podľa profilu na sociálnej sieti, kde hodinu pred začiatkom prisľúbilo účasť viac ako 1 300 ľudí a 1 400 malo o túto udalosť záujem. Zhromaždenie v Banskej Bystrici zorganizovala platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla pôvodne ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013. Od tej doby funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

Zhruba šesťtisíc ľudí sa podľa odhadov organizátorov zišlo napriek daždivému počasiu na dnešnom zhromaždení Za slušné Slovensko s podtitulom „Toto nestačí!“, ktorý sa uskutočnil na Hlavnej ulici v Prešove. Ľudia na prešovské námestie prišli opäť vyjadriť svoj postoj k aktuálnej politickej situácii, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Stretli sme sa tu po týždni preto, že vývoj posledných dní ukazuje, že politické špičky odmietajú počúvať občanov, odmietajú počúvať ich názor. Myslím si, že budeme pokračovať, kým nepreberú zodpovednosť za stav krajiny,“ uviedol pre agentúru SITA jeden zo spoluorganizátorov podujatia Matúš Nakata.
Davu sa prihovorilo viacero rečníkov, medzi nimi aj jeden z organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu - študent Tomáš Tabiš či občiansky aktivista Jozef Baran z OZ Lepší Prešov. "Janka a Martinu zabili, ale pravda, ktorú hľadali, tá sa zabiť nedá," povedal vo svojom prejave rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Za novinársku obec sa ľuďom prihovoril Michal Frank, za umelcov spevák skupiny Elevenhill Marián Ferenc a za hercov z Divadla Jonáša Záborského prečítala spoločné vyhlásenie Veronika Husovská. „My, umelci a ďalší zamestnanci Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa pripájame k požiadavke dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vytvorenia dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin,“ píše sa vo vyhlásení, v ktorom herci žiadajú aj vysporiadanie sa s korupciou, bezohľadnosťou moci a mafiánskymi praktikami. „Za posledný týždeň sa v našej spoločnosti udialo mnoho, ale to podstatné sa nestalo. Nestali sme sa slušným Slovenskom. Ani slušnejším. Na to nestačí potemkinovská demisia premiéra ani väčšina v parlamente. Na to sú potrebné slušné spôsoby, pokora a priznanie si viny. To očakávame od našich volených zástupcov,“ uviedla vo svojom príhovore Husovská. Pri rozprestretí fotky, na ktorej premiér Fico odchádza s úsmevom po podaní demisie, ľudia reagovali piskotom a pokrikmi „hanba“, „do basy“, či „Slovensko si nedáme“. V dave sa objavili aj viaceré transparenty ako „Vymeniť figúrky nestačí“, „Cítime sa ponížení a oklamaní“, „Na východe nič nie je, všetko ste rozkradli“ alebo „Neprší, to plače spravodlivosť“. Akcia sa zaobišla bez incidentov.
V Prešove sa ľudia zišli na námestí po vražde novinára a jeho snúbenice, ktorá pochádza z neďalekých Gregoroviec, po štvrtýkrát. Na prvom pietnom stretnutí sa zúčastnilo zhruba tri- až štyritisíc ľudí. Na minulotýždňovom piatkovom zhromaždení, na ktorom s prejavom vystúpila aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica, bolo podľa odhadov organizátorov prítomných vyše sedem- až desaťtisíc ľudí. V nedeľu 11. marca sa v Prešove uskutočnil aj spomienkový Koncert pre Jána a Martinu, ktorý prilákal opäť vyše tritisíc účastníkov. V rámci Prešovského kraja boli na dnes ohlásené protestné zhromaždenia aj v Poprade, Humennom a Kežmarku.
Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko, ktoré sa opäť uskutočňujú aj v mnohých ďalších mestách na Slovensku a v zahraničí, naďalej požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, ako aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Riešením sú podľa nich predčasné voľby.

Ani sychravé, daždivé počasie neodradilo Košičanov od účasti na v poradí už treťom zhromaždení Za slušné Slovensko. Prišlo naň približne 10- až 15-tisíc ľudí. Nastolili jednoznačnú požiadavku, aby sa uskutočnili predčasné parlamentné voľby a aby vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyšetroval medzinárodný tím. Viacerí požadovali, aby sa udiali zmeny na generálnej prokuratúre aj vo vedení polície. Mnohí potvrdili, že sa na Slovensku prestali cítiť bezpečne.
Medzi rečníkmi bola aj Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. Povedala, že je veľmi sklamaná zo súčasnej situácie a je krajne nespokojná, že nie je vôbec informovaná o priebehu vyšetrovania, pričom vie len to, čo sa dozvie z médií. Doterajšie kroky polície i vlády považuje za výsmech spravodlivosti. „Tibor Gašpar (policajný prezident) si 'serie do huby'. Kde je medzinárodný tím vyšetrovateľov? Neverili im Janko ani Martinka, neverím im ani ja,“ povedala. Účastníci začali skandovať Gašpar odstúpiť.
Jeden z organizátorov Za slušné Slovensko uviedol, že v súčasnej situácii odstúpenie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačí, stále žiadajú nezávislé vyšetrenie vraždy, ale aj všetkých káuz, na ktoré Ján Kuciak poukázal. Ako uviedla riaditeľka mimovládnej organizácie Sosna Silvia Szaboová, ktorá je aj učiteľkou, učí deti pravdovravnosti a nebáť sa povedať svoj názor, no deti sa musia cítiť slobodné a bezpečné, musia byť presvedčené, že ich za ich názor nebude nik trestať. Žiaľ, toto podľa nej dnes na Slovensku neplatí. „Chceme predčasné parlamentné voľby. Neviem, aká vláda z nich vzíde, ale všetko bude lepšie ako staronová Ficová koaličná vláda,“ povedala Szaboová.
Medzi rečníkmi bol aj novinár Arpád Šoltés, ktorý povedal, že sa nenecháme zastrašiť, nenecháme sa podplatiť. Všetkých nás zabiť nemôžu. Dodal, že za bezpečnú a demokratickú krajinu môžeme považovať len takú, v ktorej sa takto cítia jej obyvatelia. Pripomenul aj hanlivé vyjadrenie Roberta Fica na adresu východniarov, že na východe nič nie a reagoval replikou, že je prekvapený, keď tu nič nie je, odkiaľ sa nabralo tak veľa ľudí.
Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa konalo aj v Spišskej Novej Vsi, kde sa zišlo približne 1 500 ľudí.

 Napriek daždivému počasiu prišlo na Námestie Andreja Hlinku v Žiline viac ako šesťtisíc ľudí a volali po predčasných voľbách. „Žiadame predčasné voľby. Výmena figúrok vo vláde nám nestačí. Pán premiér, buďte pokojný, ani my nikam neodchádzame! Môžete sa snažiť umlčať prokurátora, môžete sa snažiť umlčať novinára, ale nás všetkých umlčať nemôžete,“ povedal na úvod jeden z organizátorov žilinského zhromaždenia Marek Richter.
Nespokojný dav Žilinčanov prišiel podporiť aj otec zavraždeného študenta Daniela Tupého. Vražda jeho syna nie je ani po 12 rokoch vyšetrená. „V našom prípade zmaril vyšetrovanie minister vnútra Vladimír Palko, keď podrobnosti z vyšetrovania prezradil parlamentu. V prípade Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pochybila polícia už v prvý deň. Hovoria, že treba nechať políciu pracovať. Len to nie! Ak nebude vymenené vedenie polície, nevyšetrí sa nič,“ povedal Daniel Tupý starší.
Ľuďom na Hlinkovom námestí sa prihovorila aj sestra novinára Pavla Rýpala, ktorý pred desiatimi rokmi zmizol za nejasných okolností. „Paľo vedel o niečom veľkom. Prečo sa jeho zmiznutie dodnes nevyšetrilo? Ak mám záleží na tom, aby mladí zostali na Slovensku, musíme niečo zmeniť. Prišla som, pretože chcem, aby sa vyšetrilo zmiznutie môjho brata a vražda dvoch mladých ľudí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ povedala Iveta Rýpalová-Uhliariková. Na zhromaždení vystúpili aj herečka a speváčka Barbora Švidraňová či kazateľ Cirkvi bratskej Ján Máhrik.
Zhromaždenie v Žiline sa zaobišlo bez incidentov a zranení. Organizátori Marek Richter, Kristína Ďurišová a Michaela Chrzová zdôraznili, že ani jeden z nich nie je členom žiadnej politickej strany a zhromaždenie je apolitické.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.