17. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Potýčku medzi novinármi a priaznivcami českého prezidenta Miloša Zemana vo volebnom štábe, ku ktorej došlo krátko po Zemanovom víťazstve v prezidentských voľbách, vyhodnotila polícia ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.
Záležitosťou sa bude zaoberať správny úrad v Prahe. Konaním podnikateľa Karola Slezáka, ktorý udrel kameramana servera iDNES.cz, sa však zaoberať nebude. Jeho prípad polícia odložila, pretože Slezák vo februári zomrel.
K incidentu došlo 27. januára vo volebnej centrále, kde Zeman so svojím štábom a sympatizantmi sledoval výsledky prezidentských volieb. Novinári tam natáčali a fotografovali kolaps bývalého redaktora novín Haló Milana Rokytku, ku ktorému neskôr prišli záchranári.
Zo záberov, ktoré žurnalisti neskôr zverejnili, je zrejmé, že Slezák a ďalší muž - podľa médií Zemanov priaznivec Jan Šolta - novinára vykazovali a vytláčali z miestnosti a nadávali im. Došlo aj k fyzickej zrážke.
Slezák bol na akcii akreditovaný ako novinár. Syndikát novinárov ho po incidente vylúčil zo svojich radov za poškodenie prestíže a záujmov profesijného združenia. Muž sa neskôr ospravedlnil a uviedol, že v štábe konal pod vplyvom emócií.

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI) a Lagardére Group sa dohodli na podmienkach predaja rozhlasových staníc v Česku, Poľsku, Rumunsku a tiež na Slovensku, kde francúzska skupina prevádzkuje stanicu Europa 2. V utorok to oznámil člen predstavenstva spoločnosti CMI Daniel Častvaj.
„Predajná cena týchto aktív predstavuje 73 miliónov eur. Spoločnosti prevádzkujúce rozhlasové stanice vykázali vlani konsolidované tržby vo výške približne 56 miliónov eur,“ uviedol Častvaj. Akvizície majú podporiť rozvojovú stratégiu spoločnosti v mediálnom segmente. „CMI tak získava do svojho portfólia nový mediatyp postavený na silných rozhlasových značkách,“ doplnil Častvaj.
Uzatvorenie obchodnej transakcie je podmienené predovšetkým schválením zo strany miestnych regulačných orgánov v jednotlivých krajinách. Spoločnosť CMI spoluvlastní a riadi podnikateľ Daniel Křetínský.
Prostredníctvom svojich dcérskych spoločností Czech News Center a CN Invest patrí k najväčším mediálnym domom v Česku. Vydáva štyri denníky, niekoľko desiatok časopisov a webových titulov. Vlastní i dve tlačiarne a pôsobí aj v oblasti vydávania kníh a distribúcie tlače.


Webová stránka ruskej Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) bola v utorok dopoludnia väčšinu času pre používateľov nedostupná. Informovala o tom agentúra Interfax.
Na viacerých internetových portáloch sa objavila informácia, že webová stránka Roskomnadzoru je terčom mohutného počítačového útoku. Tlačová služba Roskomnadzoru však vzniknutú situáciu nekomentovala, dodal Interfax.
Niektoré ruské médiá spájajú túto situáciu s tým, že Roskomnadzor začal v pondelok na celom území Ruska blokovať prístup k obľúbenej internetovej aplikácii Telegram. 
Riaditeľ služby Roskomnadzor Alexandr Žarov v pondelok večer uviedol, že zablokovaných bolo 9000 IP adries Telegramu, ako aj viac ako 600.000 IP adries služby Amazon, kam sa Telegram presunul. 
Žarov avizoval i zablokovanie viac ako pol milióna IP adries klientov, ktorí sa pripájali cez alternatívne servery. Roskomnadzor okrem toho požiadal spoločnosti Google a Apple, aby zo svojich obchodov s aplikáciami - App Store a Google Play - odstránili službu Telegram.    
Roskomnadzor začal blokovať prístup k Telegramu na základe rozhodnutia súdu z minulého piatku. Toto rozhodnutie prišlo týždeň po tom, ako Roskomnadzor požiadal justíciu o obmedzenie prístupu k Telegramu.
Tomuto vývoju predchádzalo odmietnutie danej spoločnosti poskytnúť ruským štátnym bezpečnostným službám prístup k správam užívateľov Telegramu. Úrady tvrdia, že potrebujú prístup k týmto šifrovaným materiálom pri vyšetrovaní závažných zločinov vrátane teroristických útokov, informovala agentúra AP.
Moskovský súd rozhodol, že Telegram bude v krajine zablokovaný dovtedy, kým úradom neposkytne kľúč k rozšifrovaniu užívateľských správ. Telegram má celosvetovo viac než 200 miliónov užívateľov. Aplikácia im umožňuje komunikovať pomocou zašifrovaných správ, ktoré tretia strana vrátane vládnych úradov nedokáže rozlúštiť.
Telegram vyvinul ruský podnikateľ Pavel Durov, ktorý tvrdí, že ruská bezpečnostná služba FSB porušuje práva užívateľov. Úrady argumentujú tým, že aplikácia je v značnej miere využívaná násilnými extrémistami. Durov podľa agentúry Reuters opakovane vyhlásil, že jeho spoločnosť ruským úradom kľúč neposkytne.

Copyright © TASR 2018



Anglická herečka Helen Mirren je presvedčená, že rozmach streamovacích služieb umožňujúcich ľuďom sledovať filmy v pohodlí domova, ubližuje ľuďom, ktorí chcú robiť filmy pre veľké plátna. "Ničí to ľudí ako je môj manžel, filmových režisérov, pretože chcú, aby ich filmy sledovali ľudia v spoločnosti iných ľudí v kinách," vyjadrila sa 72-ročná držiteľka Oscara v rozhovore pre magazín Total Film.
Hrozí tak podľa nej, že vymrie "spoločenský" zážitok, ktorým je chodenie do kina. "Publikum, film, ste v tom všetci spolu. Bojíte sa, smejete sa, plačete všetci spolu. Je to spoločenský zážitok a ten začína miznúť," uviedla rodáčka z londýnskeho Hammersmithu, ktorej manželom je 72-ročný Taylor Hackford, režisér životopisného filmu Ray (2004).
Svojimi vyjadreniami prispela do debaty o službách, ako je Netflix, ktorý napríklad pre svojich predplatiteľov kúpil filmy ako Annihilation (2018) alebo Mudbound (2017). Ich biznis model, ktorým je v podstate obchádzanie kín, pritom znepokojuje ľudí vo filmovom priemysle. Ich filmy však tento rok vylúčili zo súťaže na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, keď zaviedli pravidlo, podľa ktorého sa na súťaži môžu zúčastniť len snímky, ktoré premietnu v kinách.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.