21. 4. 2018

Zlaté Štúrovo pero

Zlaté Štúrovo pero

Časopis S3GA, vydávaný Spojenou školou Nitra, získal na celoslovenskej súťaži mladých novinárov Štúrovo pero 2018 v kategórii stredoškolských časopisov najvyššie ocenenie - Zlaté Štúrovo pero. Ocenenie si z Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene, kde sa v sobotu konalo slávnostné vyhodnotenie, odniesol v konkurencii ďalších 71 stredoškolských časopisov z celého Slovenska.
"Cenu spolu s prémiou od Nadácie Čisté slovo si tvorcovia časopisu zaslúžili za dlhodobo mimoriadne vysokú úroveň svojho periodika," uviedol pre TASR jeden z porotcov tejto kategórie Pavol Vitko.
Porotcov podľa neho teší, že čoraz viac redaktorov stredoškolských časopisov vie vyjadriť svoj názor, teda že popri vynikajúcom spravodajstve zo svojej školy či mesta, perfektnej publicistike zo školských akcií alebo výletov, vedia definovať aj svoje postoje. "Vedia písať aj o kupovaní voličských hlasov v ich regióne, o študentských protestoch, vedia vyjadriť svoj názor na extrémizmus. Aj keď, samozrejme, ťažiskovými témami ostáva život mladých ľudí, ich záujmy, cesty, ich profesori či lásky," dodal.
Spomedzi ôsmich vysokoškolských časopisov si najviac porotu naklonil Občas nečas – časopis Študentského parlamentu UKF Nitra. Porota ocenila najmä jeho dlhodobo vysoký štandard, rozmanitosť tém i žánrov, trefné fejtóny, praktické informácie pre študentov či náznaky investigatívnej žurnalistiky.
V tejto kategórii bola okrem iných udelená aj Cena TASR, a to za mimoriadne kvalitný a invenčný novinársky príspevok. Porota ju pridelila časopisu Univerzál z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a časopisu ŠKRT zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
V kategórii novinárske príspevky stredoškolákov zaslalo súťažné práce 56 súťažiacich. Hlavné ceny Literárneho fondu získali Valentína Sedileková z Akadémie LEAF Bratislava, Dominika Pacigová z Gymnázia Dominika Tatarku v Poprade a Denis Sopko zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove.
V kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov zaslalo súťažné práce 16 súťažiacich. Ceny Literárneho fondu získali Annamária Ondrejková z Masarykovej Univerzity v Brne, Pavel Bielik a Branislav Oprala z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Karolína Klinková z Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem toho boli udelené aj ceny televízie Markíza, ceny v kategórii on-line magazínov, ako aj ceny Nadácie Slovenskej sporiteľne.
Súťaž Štúrovo pero podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl, tvorcov školských časopisov, elektronických magazínov a individuálnych novinárov. "Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa jej vyhodnotenia zúčastnilo viac ako 200 študentov," povedala TASR pracovníčka KKĽŠ Zlatica Brodnianska.
Súčasťou dvojdňového programu boli aj odborné semináre o školských časopisoch a novinárskych prácach. Medzi študentov zavítal aj prezident SR Andrej Kiska.

Copyright ©TASR 2018