16. 4. 2018

Visegrad Film Forum 2018

Visegrad Film Forum 2018


V čase od 17. do 21. apríla sa Filmová a televízna fakulta VŠMU v Bratislave stane dejiskom medzinárodného podujatia, ktoré počas piatich dní návštevníkom odhalí tajomstvá kinematografie, podporí kooperáciu mladých filmárov a ponúkne neformálnu zábavu.
Spoločné vízie s Christopherom Nolanom
Architekt, art director a supervízor výpravy a lokácií Eggert Ketilsson zažil prelom v kariére, keď sa hollywoodske štúdiá začali obzerať po strhujúcej prírode Islandu, z ktorého filmár pochádza. Po spolupráci na islandskej časti filmu Lara Croft Tomb Raider (2001) a o pár rokov na prvej časti legendárnej komiksovej trilógie Batman začína (2005) si našiel cestu k režisérovi Christopherovi Nolanovi, s ktorým spolupracoval aj na sekvenciách epickej odysei Interstellar (2014) a najčerstvejšie na oscarovej vojnovej snímke Dunkirk (2017). Ketilsson má na konte aj supervíziu špeciálnych efektov na filmoch Prometheus (2011) Ridleyho Scotta, Thor: Temný svet (2012) a Transformers: Posledný rytier (2017). Podieľal sa aj na islandskej časti natáčania Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) režírovanej J.J. Abrahmsom a Rouge One: A Star Wars Story (2016).
Zo scenára čaruje pohyblivé obrázky
Slawomír Idziak je rodák z Poľska a kameraman mnohých veľkofilmov americkej, ale aj európskej produkcie. Kameramanská práca na akčnom filme Čierny jastrab zostrelený (2001) od Ridleyho Scotta mu vyniesla nomináciu na Oscara a britskú cenu BAFTA. Skúsenosti s hollywoodskymi štúdiami má okrem toho vďaka filmom Gattaca (1997), Skúška života (2000) a Kráľ Artuš (2004). V roku 2007 bol Idziak hlavným kameramanom jedného z príbehov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi v časti Harry Potter a Fénixov rád. Predovšetkým je však známy spoluprácou s legendárnymi poľskými režisérmi Krzystofom Zanussim a Krzystofom Kieślowskim. Najznámejší z filmov Kieszlowského trilógie inšpirovanej Veľkou francúzskou revolúciou – Tri farby: Modrá (1993), bude počas podujatia premietnutý za osobnej účasti Slawomira Idziaka.
Fantastická ilúzia filmu
Napínavé filmové rozprávanie vytvára britský filmár Mick Ausdley priamo vo svojej strižni. Podujatie ponúkne návštevníkom špeciálne premietanie filmu 12 opíc (1995) od režiséra Terryho Gilliama aj s osobným uvedením od samotného strihača. Ilúziu filmového času predviedol Audsley aj na hollywoodskych snímkach Interview s upírom (1994) a Harry Potter a ohnivá čaša (2005). Bohatú spoluprácu s režisérom Stephenom Frearsom zúročil nomináciou na cenu BAFTA za film Nebezpečné známosti (1988), o pár rokov neskôr cenu BAFTA aj získal vďaka filmu The Snapper (1993). Audsley má v portfóliu aj veľkofilm Princ z Perzie: Piesky času (2010) a naposledy sa predviedol adaptáciu kultovej klasiky od Agathy Christie Vražda v Orient exprese (2017).