16. 4. 2018

Zomrel R. Lee Ermey

Zomrel R. Lee Ermey

Po komplikáciách spojených so zápalom pľúc zomrel 15. apríla v Los Angeles herec Ronald Lee Ermey. TASR prináša jeho profil.
Ronald Lee Ermey sa narodil 24. marca 1944 v meste Emporio v Kansase. Ako uvádza portál csfd.cz, už ako mladistvý mal problém so zákonom a po niekoľkých zatknutiach mu dal sudca na výber – buď väzenie, alebo služba v armáde.
Ermey si vybral armádu a strávil 11 rokov (1961-72) v námorníctve, z toho 14 mesiacov vo Vietname.
Pre zranenie odišiel v roku 1972 do vojenského dôchodku. Presťahoval sa na Filipíny a na univerzite v Manile začal študovať dramatické umenie a kriminológiu. Práve počas tohto vysokoškolského štúdia viackrát účinkoval vo filipínskych filmoch, neskôr si ho všimli aj americkí tvorcovia.
V roku 1978 sa objavil vo filme The Boys in Company C. Považuje sa za tematického predchodcu filmu Olovená vesta, ktorý o pár rokov neskôr hercovi priniesol skutočnú slávu.
Už v roku 1979 si zahral pilota vrtuľníka vo filme Apokalypsa. Režisér Francis Ford Coppola si Ermeyho vzhľadom na jeho vojenské skúsenosti vybral aj za odborného poradcu pre svoj film.
Keď ho režisér Stanley Kubrick angažoval do svojho filmu Olovená vesta (1987), bol to pre Ermeyho zlom v hereckej kariére. Úloha sadistického inštruktora seržanta Hartmana mu priniesla nielen pozitívne kritiky, ale aj nomináciu na cenu Zlatý glóbus pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. 
Rovnako sa Ermey aj v tomto filme zhostil úlohy odborného technického poradcu a mal dokonca možnosť napísať si vlastné dialógy a pri nakrúcaní improvizovať, čo sa v Kubrickovom prípade považovalo za raritu.
Hneď potom nasledoval film Horiaca Mississippi režiséra Alana Parkera (1984) a postupne ďalšie úlohy vo filmoch Mŕtvy muž prichádza (Tim Robbins, 1995) a Sedem (David Fincher, 1995), či rola sadistu v oboch dieloch snímky Texaský masaker motorovou pílou.
Dokopy sa objavil v asi 60 filmoch, ale aj v známych seriáloch - stvárnil napríklad otca legendárneho Dr. Housa. Jeho hlas sa objavil aj v seriáloch Simpsonovci, Griffinovci a SpongeBob v šortkách či v detskom filme ToyStory 3: Príbeh hračiek.
Ronald Lee Ermey bol dvakrát ženatý, s prvou manželkou má dve, s druhou štyri deti.

Copyright © TASR 2018