20. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní a riadi miliardár Daniel Křetínský, jedná o kúpe ďalšieho časopisu vo Francúzsku. Firma poslala ponuku na prevzatie 91procentného podielu v spoločensko-politickom týždenníka Marianne. Očakáva sa, že transakcia by mohla byť podpísaná v najbližších týždňoch. Informácie francúzskej strany, napríklad denníka Le Monde, dnes na otázku ČTK potvrdil člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj.
Plánovaná transakcia nesúvisí so stredajším oznámením spoločnosti, kedy oznámila, že rokujeso skupinou Lagardère Group o kúpe francúzskych časopisov, vrátane Elle a s ňou spojených produktov. V prípade časopisu Marianne CMI rokuje s majoritným vlastníkom, ktorým je generálny riaditeľ časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by mal po dohode vo svojej funkcii zostať.
Náklad týždenníka Marianne predstavoval v minulom roku podľa dostupných informácií v priemere cez 143.000 výtlačkov, priemerný mesačný počet návštev webu a digitálnych verzií predstavoval šesť miliónov návštevníkov. Web časopisu má byť taktiež súčasťou plánovanej transakcie. Francúzsky týždenník nemá nič spoločné s mesačníkom rovnakého mena, ktorý vychádza v Česku. Ten vydáva firma Burda Praha, ktorá je súčasťou nemeckého holdingu Hubert Burda Media.
Francúzska tlač už po stredajšom oznámení, ktoré sa týkalo časopisov vrátane Elle poukázali na prípady, časopisy kupuje neznámy český miliardár, ktorý figuroval v takzvaných panamských dokumentoch (Panama Papers), pretože mal vlastniť firmu na Britských Panenských ostrovoch. Všíma si tiež prepojenie niektorých českých tlačovín s ďalším tunajším miliardárom, premiérom v demisii Andrejom Babišom.
Křetínský ale po zverejnení dokumentov oponoval, že má v Karibiku iba legálne loď. Podľa denníka Le Monde vzbudzuje profil CMI obavy, noviny pripomínajú, že spoločnosť vlastní bulvárne listy Blesk a Aha.
Vedľa Elle sa obchod s Lagardère Group má týkať francúzskych časopisov Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public. Podľa internetového vydania francúzskeho denníka Le Figaro sa očakávalo, že novým majiteľom bude skôr Francúz, alebo niekto zo susedných krajín, napríklad z Talianska. "Vôbec ho nepoznáme," hovorí o budúcom majiteľovi jeden zo zamestnancov Lagardère Group, ktorého vo svojom internetovom vydaní cituje denník Le Monde.
Už v utorok CMI oznámila, že od skupiny Lagardère kupuje za 73 miliónov eur (zhruba 1,8 miliardy Sk) rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na slovenskom a v Rumunsku. K tým patrí napríklad Frekvence 1 a Evropa 2.
CMI prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center a CN Invest doteraz pôsobila najmä v oblasti tlače. Vydáva štyri denníky, medzi nimi Blesk, Šport a Aha !, desiatky časopisov, napríklad týždenník Reflex alebo Svet motorov, a tiež webové tituly. Spoločnosť tiež vlastní dve tlačiarne a je lídrom vo vydávaní kníh a distribúcie tlače.

Copyright © ČTK 2018 

Pracovník údržby prišiel vo štvrtok o život pri páde televízneho vysielača neďaleko mesta Fordland v americkom štáte Missouri. Muž uviazol pod zrútenou kovovou konštrukciou. Pri nehode sa ďalší piati údržbári zranili.
Informácie o štvrtkovom páde 600-metrovej vysielacej konštrukcie poskytol agentúre AP príslušník miestneho hasičského zboru. Vlastníkom vysielača je štátna univerzita v Missouri, svoj signál prostredníctvom nej šírili verejnoprávna televízia KOZK a rádio KSMU.
Šesť mužov sa nachádzalo vo výške zhruba 32 metrov nad zemou. Päť z nich utrpelo v dôsledku jej pádu zranenia, v ohrození života nie sú.
Príčina incidentu je predmetom vyšetrovania



Copyright ©TASR 2018