19. 4. 2018

Obvinený z vraždy podal trestné oznámenie na médiá

Obvinený z vraždy podal trestné 
oznámenie na médiá

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie so 60-ročným Miroslavom K. zo Zvolena. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ho žaloval za úkladnú vraždu pracovníčky nebankovej spoločnosti. Miroslav K. to popiera a tvrdí, že celý prípad je vykonštruovaný. Senát tiež zamietol žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby. O sťažnosti obžalovaného bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Podľa obžaloby Miroslav K. zavraždil vtedy 57-ročnú Ľudmilu z Novej Bane, pracovníčku nebankovej spoločnosti. Skutok sa stal v marci 2011. Obžalovaný podľa prokuratúry Ľudmilu telefonicky vylákal na stretnutie pod zámienkou obchodnej transakcie. Usmrtil ju nezisteným spôsobom, pričom oddelil hlavu od tela a zohavil tak, aby nebolo možné nebohú identifikovať. Časť kostrových ostatkov zavraždenej sa našla v rekreačnej oblasti pri Novej Bani v júli 2016. Po vražde údajne Miroslav vnikol do jej bytu a ukradol najmenej 1 600 eur.

Prokuratúra tvrdí, že Miroslav K. najprv nahováral na vraždu a následne na okradnutie nebohej istého Romana. Keď ten odmietol, skutok spáchal s iným človekom. Obžalovaný opakovane vyhlásil, že nikoho nezabil ani neokradol a vraha z neho urobil vyšetrovateľ, ktorého by najradšej poslal na psychiatriu. Vyhlásil, že Roman klame a teraz svedčí proti nemu z pomsty, lebo ho označil za jedného zo zlodejov, ktorí vykradli dom jeho synov. Podľa neho Roman je viackrát trestaný podvodník a lupič, ktorý si svedectvom proti nemu chce získať beztrestnosť za svoje činy. Obžalovaný poukázal na to, že polícia u neho urobila prehliadky, ale nič sa nenašlo. Tiež uviedol, že podal trestné oznámenie na médiá, ktoré ho označili za vraha.

Obžalovaný priznal, že v kontakte so zavraždenou bol osobne i telefonicky, pretože pre syna a ďalšieho známeho vybavoval u nej úvery. Vtedy ju aj dva razy za klientmi viezol vo svojom Audi. Nevedel však, kde býva, bol iba v jej kancelárii v Novej Bani. Mala ho požiadať, aby jej získaval klientov. Jej súkromný život ani majetkové pomery nepoznal.

Obžalovanému hrozí za úkladnú vraždu trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.