12. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Mjanmarsku zakázali televíziu, ktorá sa odmietla podvoliť nariadeniu vlády, že všetky médiá musia prestať nazývať Rohingov Rohingami. Podľa oficiálnej mjanmarskej štátnej doktríny totiž Rohingovia, príslušníci moslimskej menšiny, ktorá sa v tejto krajine stala cieľom etnických čistiek, nie sú údajne žiadnou menšinou. Podľa vlády v Rangúne sú to v skutočnosti Bengálci, teda príslušníci národa, ktorý tvorí 98 percent populácie v susednom Bangladéši a práve odtiaľ sa títo ľudia podľa oficiálneho výkladu vlády nelegálne prisťahovali do Mjanmarska.
O licenciu v Mjanmarsku prišla televízna sieť DVB Media Group, ktorá okrem iného prinášala pravidelné spravodajské bloky Rádia Slobodná Ázia (RFA). Práve táto stanica sa odmietla podvoliť tlaku mjanmarských štátnych orgánov a prestať používať slovo Rohingovia. RFA je ázijskou obdobou Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL), teda americkou vládou financovanou stanicou, ktorej cieľom je šírenie slobodných informácií do krajín s nedemokratickým režimom.




Moderátorka americkej televíznej stanice Fox News omylom označila s napätím očakávaný summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom za stretnutie "dvoch diktátorov". Abby Huntsmanová sa tak vyjadrila v nedeľu, keď zábery ukazovali pristátie republikánskeho prezidenta v Singapure pred nadchádzajúcim utorkovým summitom. Hosť programu Fox & Friends, bývalý riaditeľ komunikácií v Bielom dome Anthony Scaramucci, si prerieknutie nevšimol. Moderátorka sa neskôr vo vysielaní za svoje slová ospravedlnila, jej faux pas sa však napriek tomu rozšírilo na sociálnych sieťach.
Summit Trumpa a Kima, ktorého prípravy vrcholia, sa uskutoční na ostrove Sentosa v Singapure. Hlavnou témou rozhovorov bude denuklearizácia Kórejského polostrova.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.