12. 8. 2018

Locarno Festival

Locarno Festival


Film A Land Imagined singapurského režiséra Yeo Siew Hua, zaoberajúci sa o modernými formami vykorisťovania, získal hlavnú cenu 71. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo švajčiarskom Locarne. Oznámila to porota, ktorej predsedal čínsky režisér Ťia Čang-kche. Víťaznú snímku financovali producenti zo Singapuru, Francúzska a Holandska.
Najlepšími hercami sa stali mladá rumunská debutantka Andra Gutiová, ktorá stvárnila rebelujúcu tínedžerku v rumunsko-francúzsko-švajčiarskej koprodukčnej snímke Alice T., a Juhokórejčan Ki Čchu Pchong, ktorý si vo filme Hotel pri rieke (Gangbyun Hotel) zahral starnúceho básnika.
Osobitnú cenu poroty získal jediný dokumentárny film v hlavnej súťaži s názvom "M", ktorý bol favoritom festivalu. Režisérka Yolande Zaubermanová v ňom rozoberá problém zneužívania detí v ultraortodoxnej komunite v Izraeli.
Cena v kategórii najlepšia réžia putovala do rúk Čiľanky Domingy Sotomayorovej. Jej film Tarde para morir joven je o malom spoločenstve ľudí snažiacich sa žiť v utopickom svete, ktorý je reakciou na hrôzy predchádzajúcej diktatúry.
Cenu divákov určenú pre film mimosúťažný film dostala tento rok snímka BlacKkKlansman amerického režiséra Spika Leeho, ktorá v máji získala Veľkú cenu poroty na festivale v Cannes.

Copyright ©TASR 2018