10. 9. 2018

Cinematik 2018

Cinematik 2018

Medzinárodný filmový festival Cinematik prinesie aj v rámci svojho 13. ročníka, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch v dňoch 11. až 16. septembra, niekoľko pravidelných filmových sekcií.

Prvou z nich je Eye on Films, v rámci ktorej organizátori festivalu odprezentujú prvé a druhé filmy režisérov z celého sveta. Návštevníci a návštevníčky Cinematiku sa tentoraz môžu tešiť na realistický portrét mladých ľudí Danmark (2017) režiséra Kaspera Runea Larsena prinášajúci príbeh typického flákača Norgeho, ktorý s kamarátom Myrem sníva o presťahovaní sa do väčšieho mesta. Ich plány však stroskotajú, keď mladá Josephine Norgemu oznámi, že je otcom jej ešte nenarodeného dieťaťa. Ďalší silný príbeh prinesie holandsko-belgický film We (2018), v ktorom sa ôsmi tínedžeri snažia zahnať nudu hraním všakovakých hier. Ich sexuálna zvedavosť však postupne prekračuje hranice a z nevinných detí sa deň po dni stávajú neľútostní predátori. Zaujímavou bude aj poľská snímka Nina (2018) s queer tematikou, švajčiarsky film Goliath (2017) vyjadrujúci sa k téme rodičovstva či francúzska komédia Tazzeka (2018).

Sekcia Special Screenings prinesie zas viacero kvalitných filmov v slovenskej premiére. Diváci a diváčky môžu v rámci nej vidieť napríklad španielsku drámu The Invisible Hand (2016) režiséra Davida Maciána, rumunskú drámu Lemonade (2018) režisérky Ioany Uricaru, španielsko-kubánsku koprodukčnú drámu Sergio a Sergei (2017) režiséra a scenáristu Ernesta Daranasa, ktorá získala na nedávnom Havanskom filmovom festivale cenu za najlepší scenár, najnovšiu adaptáciu ruskej klasiky z pera A. P. Čechova, tragikomédiu Čajka (2018) režiséra Michaela Mayera či americkú drámu Puzzle (2018).

Polnočná sekcia, tento rok pod názvom Za hranicou kultu: Krutá ľúbosť, bude patriť siedmim filmom na tému lásky a jej zhubného vplyvu. Návštevníci a návštevníčky festivalu si v rámci nej môžu pozrieť napríklad austrálsku snímku Hounds of Love (2016), estónsky koprodukčný titul November (2017), akčnú krimi drámu Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974) v réžii Sama Peckinpaha či kriminálnu drámu Les diabolique (1955) francúzskeho režiséra H.G. Clouzota.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.