9. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že generálny prokurátor Jeff Sessions by mal vyšetrovaním zistiť totožnosť anonymného autora názorového článku uverejneného v stredu v denníku New York Times (NYT). Súčasný prezident je v ňom opísaný ako "nevypočítateľný" a "nemorálny", pripomenula tlačová agentúra AP.
Trump počas piatkového rozhovoru s novinármi na palube prezidentského lietadla Air Force One povedal, že podľa jeho presvedčenia je úvodník, kritický voči jeho spôsobu riadenia administratívy, vecou "národnej bezpečnosti". Na otázku, či podnikne voči denníku New York Times nejaké kroky, odpovedal: "Uvidíme, práve teraz to zvažujem."
Šéf Bieleho domu dodal: "Pozrieme sa na to, čo (autor) mal, čo poskytol, o čom hovoril, a takisto na to, kde práve teraz je." Zopakoval, že je "to škandál", že denník vôbec takýto článok uverejnil.
Článok má názov "Som súčasťou odporu uprostred Trumpovej administratívy". Od úvodníka sa už dištancovali napríklad minister obrany James Mattis, minister financií Steven Mnuchin, minister spravodlivosti Jeff Sessions, šéf amerických tajných služieb Dan Coats či veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová.
Anonym vo svojom článku v The New York Times okrem iného píše, že je súčasťou "tichého odporu v rámci Trumpovej administratívy", ktorý sa snaží ochrániť krajinu pred najhoršími prezidentovými sklonmi. Autorom je údajne vysokopostavený člen z prostredia samotného prezidenta.
Podľa článku by Trumpovo "nevyspytateľné správanie bolo ešte znepokojujúcejšie, keby nebolo neznámych hrdinov v Bielom dome a jeho okolí". "Koreňom celého problému je prezidentova nemorálnosť," konštatuje autor. "Každý, kto s ním pracoval, vie, že pri rozhodovaní sa neriadi žiadnymi rozoznateľnými princípmi."
Šéf Bieleho domu na palube Air Force One novinárom v piatok taktiež oznámil, že v najbližších dňoch očakáva doručenie listu od severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý mu posiela po ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi.
Trump povedal, že Kimove nedávne návrhy sú "veľmi pozitívnym pokusom o zblíženie". "Aj jeho výroky o mne a to, čo povedal - že chce denuklearizáciu ešte počas Trumpovej administratívy," dodal prezident.
Juhokórejskí predstavitelia, ktorí sa s Kimom stretli tento týždeň, uviedli, že Kimovi odovzdali odkaz od Trumpa a že Kim im dal odkaz pre šéfa Bieleho domu. O obsahu listov vôbec neinformovali.
Americký prezident len pred dvoma týždňami odvolal plánovanú návštevu ministra Pompea v Severnej Kórei. Trump uviedol ako dôvod to, že Kim neurobil dostatočný pokrok v denuklearizácii.

Egyptského fotožurnalistu Mahmúda abú Zajda, ktorý v tomto roku získal prestížnu cenu UNESCO, odsúdili v sobotu na päťročné väzenie v súvislosti s obvineniami z účasti na proteste v Káhire v roku 2013. Keďže si ale fotožurnalista vo väzbe ešte pred samotným súdnym procesom odsedel už vyše päť rokov, z väzenia ho teraz prepustia, informoval egyptský denník Šorúk.
Mahmúd abú Zajd (31) - medzinárodne známy aj pod menom Shawkan - bol vo väzení od 14. augusta 2013, keď ho egyptské úrady zatkli za to, že na námestí v Káhire pokrýval manifestáciu v sede. Egyptský prokurátor pre neho žiadal začiatkom roka 2017 trest smrti.
Tento uznávaný fotožurnalista získal v tomto roku prestížnu Svetovú cenu slobody tlače UNESCO/Cenu Guillerma Cana.

Copyright ©TASR 2018