12. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni potvrdilo v utorok zadržanie občana alpskej republiky v Turecku.
Hovorca rezortu Thomas Schnöll sa obmedzil na konštatovanie, že rakúska ambasáda je v kontakte s tureckými orgánmi i príbuznými zadržaného. Z ohľadu na právne aspekty ochrany osobných údajov však žiadne ďalšie podrobnosti o kauze nezverejnil.
Informácie priniesli rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF i tlačová agentúra APA.
Podľa informácie medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) ide o novinára, ktorý čelí podozreniu z podpory teroristických organizácií.
Žurnalistu, študenta politológie a filozofie a autora príspevkov do viacerých periodík zadržali spoločne s ďalšími osobami v utorok v ranných hodinách v Ankare, informovala redakcia magazínu re:volt označujúceho sa za magazín pre politickú analýzu radikálnych ľavicovýh hnutí, ktorý predpokladá za zadržaním publikačné aktivity novinára.
Najvyššia predstaviteľka rakúskej pobočky Reportérov bez hraníc Rubina Möhringová zadržanie ostro odsúdila požadujúc neodkladné prepustenie Rakúšana na slobodu.

Copyright ©TASR 2018

Výtvarníčka Kateřina Milerová nesmie naďalej vydávať svoju knihu Krtko na návšteve a nepredané publikácie musia stiahnuť z trhu. Včera to potvrdil pražský vrchný súd, podľa ktorého nie je licenčná zmluva uzavretá medzi výtvarníčkou a jej otcom, autorom kresleného Krtka Zdeňkom Miler, platná. Verdikt, ktorý dal v spore za pravdu správkyňi Mileroveho dedičstva Milene Fischerovej, je právoplatný.

Kateřina Milerová spolupracovala s otcom ešte za umelcovho života. Teraz chce v jeho diele pokračovať. Vychádza z dohody, ktorú s otcom uzavrela v júli 2011, teda niekoľko mesiacov pred jeho smrťou. Správkyňa Fischerová však poukázala na to, že licenčná dohoda je neplatná, pretože neobsahuje dojednania o odmene. Milerová tak podľa správkyňa nemala a nemá oprávnenie na nakladanie s dielom, teda s postavou Krtka. Stredočeský krajský súd a následne aj odvolací vrchný súd dospeli k rovnakému názoru.

"Súd prvého stupňa nepochybil. Aj my máme za to, že dohoda je neplatná kvôli absencii dojednania o odmene," zdôvodnil dnešné rozhodnutie predseda odvolacieho senátu Jiří Čurda.

V knihe Krtko na návšteve, ktorá vyšla v roku 2015, vystupuje aj nová postava - pani Krtkova, čo je podľa ďalšieho argumentu správkyne dedičstva plagiát. "Je to Krtko, len má ružovú mašľu a ružové korále na rukách. Nejde teda o prepracované, ale o rovnaké dielo," povedal ČTK právnik Fischerovej Jiří Matzner.

"Pre Katarínu Milerová netkvie podstata sporu v tom, koľko bude musieť zaplatiť licenčný poplatok, ale v tom, že jej otec jednoznačne vyjadril vôľu, aby mohla spracovávať jeho dielo aj do budúcnosti, čo ona chce," uviedol na súde právny zástupca výtvarníčky Richard Pecha . Milerová trvá na tom, že dohoda je platná a že spôsob, akým postavu Krtka stvárnila, je úplne v súlade s dohodou, ktoré s otcom uzavrela.

"S otcom som spolupracovala od svojich 26 rokov, robili sme spolu knižky a veľa obrázkov. Chcela som ďalej tešiť deti. Otec mi hovoril: Katka, pokračuj," oznámila Milerová novinárom po vyhlásení rozhodnutia. Teraz vraj premýšľa nad ďalším dielom, ktoré "asi bude bez Krtka". "Mám vymyslený obdobný svet, ako mal Krtko," uviedla.

Výtvarníčka doplnila, že s tým, aby na otcovu prácu nadviazala, nesúhlasí vedľa Fischerovej aj druhá Milerova dcéra Barbora. "Tieto dve dámy sa zaslúžili o to, že Krtko už nebude pokračovať. Ich nenávisť a neprajnosť je veľmi výdatná," poznamenala.

"Nie je celkom vylúčené, aby mohla maľovať Krtka, ale predpokladá to perfektnú dohodu s dedičmi autorských práv pána Milera. Je to ich vec, ako sa do budúcnosti dohodnú," reagovala Fischerová. "Som rada, že bolo rozhodnuté po práve. Zo sporov ale radosť nemám a nemám vôbec záujem na tom, aby tento stav trval. Želám si, aby to skončilo," dodala.
Kateřina Milerová stihla po knihe Krtko na návšteve vydať vlani ešte ďalšie dielo s pani Krtkovou, Krtko a záhradka. Správkyňa dedičstvo teraz zváži, či podá žalobu aj ohľadom tejto knihy.
Spory okolo obľúbené kreslené postavičky sa tiahnu niekoľko rokov, zatiaľ nie je ani jasné, kto všetko má po výtvarníkovi dediť. Miler po sebe totiž zanechal niekoľko rôznych závetov. Fischerová, ktorá zo svojej pozície musí chrániť Milerův majetok aj proti samotným dedičom, vedie ďalší spor s výtvarníkovou vnučkou Karolínou. Tá poskytuje licencie na Krtka na základe zmluvy, o ktorej súd vlani neprávoplatne taktiež vyhlásil, že je neplatná. Vnučka sa tiež odvolala. Potom navrhla dedičom možné vysporiadania, nie všetci s ním ale súhlasili. Podľa jej tety Kataríny blokuje dohodu Barbora Milerová.

Copyright © ČTK 2018