15. 9. 2018

Divákov čaká festivalová premiéra dokumentu Kapela, ktorého koproducentom je RTVS

Divákov čaká festivalová premiéra dokumentu 

Kapela, ktorého koproducentom je RTVS


Nový dokumentárny „road movie" Kapela si návštevníci festivalu Cinematik môžu pozrieť v sobotu 15. septembra o 20:00 v kine Fontána v Piešťanoch.

Nový dokument režiséra Ladislava Kaboša Kapela je voľným pokračovaním divácky úspešného kinematografického dokumentu Všetky moje deti a prináša ďalšie príbehy jeho rómskych hrdinov. Remeselne nadaný a organizačne šikovný Stano Čonka s pomocou farára Maroša Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v rómskej osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom vznikajúcej hudobnej skupiny, a snaží sa zo všetkých síl, aby „jeho chlapci" ukázali svoj talent.

„Členovia kapely a ich manažér Stano, to je sociologická vzorka ľudí, ktorá reprezentuje rómsku komunitu, ako som ju počas 7-ročnej práce v osadách poznal. Rozhodli sme sa, že ich životy nebudeme iba sledovať, ale vyrozprávame ucelený príbeh. Oslovili sme ich na natáčanie „road movie", ktorý sleduje ich cestu z Košíc do Bratislavy. Putovanie Slovenskom v rozpadávajúcej sa dodávke je zároveň metaforou na prehistóriu kočujúceho rómskeho etnika, ktoré ukotvené k zemi veľmi ťažko a zúfalo hľadá nový zmysel svojej existencie,"povedal o filme jeho režisér Ladislav Kaboš.

Autormi scenára sú Ladislav Kaboš (Zmenil tvár Šanghaja, Všetky moje deti, Farby piesku...)a Svatava Maria Kabošová (Všetky moje deti, Tajomstvo svätovítskeho pokladu, Vtedy v auguste, seriál Pa a PI). Kameraman Ivo Miko spolupracoval na dokumentoch Comeback, Pohoda, Vrbovský veter a hranom filme Stanko. Okrem hudby skupiny Gypsy Band Lomnické Čháve režisér použil vo filme aj melancholické hudobné improvizácie saxofonistu Gustáva Gábora.