11. 9. 2018

Letný program RTVS v prime time bol najsledovanejším za posledných osem rokov

Letný program RTVS v prime time bol 
najsledovanejším za posledných osem rokov

Televízne leto bolo na obrazovkách RTVS bohaté na významné udalosti, zamerané na všetky vekové a záujmové skupiny divákov. So svojou špecifickou vysielacou štruktúrou mala RTVS v prime time najvyššiu sledovanosť za posledných osem rokov, podiel na trhu dosiahol 16,9%. V celom dni zaznamenala sumárny podiel na trhu 14,8%, čo je medziročný nárast o 2%.

RTVS priniesla okrem spravodajstva, 209 hodín mimoriadne sledovaných športových prenosov, 230 hodín programu určeného pre prázdninujúce deti prenosy z významných spoločenských podujatí a folklórnych slávností. Diváci Jednotky a Dvojky si mohli vybrať z množstva premiér, dramatiky, dokumentov, komédií, filmových minisérií, muzikálov, filmov z európskej a svetovej produkcie, ale aj z premiér cyklických publicistických relácií.

Športové prenosy si zaplo viac ako 3,6 milióna divákov (78% z populácie 12+). K najvýznamnejším podujatiam odvysielaným počas leta na RTVS patrili prenosy z Majstrovstiev sveta vo futbale a Tour de France.

Slávnostnú omšu z národnej Cyrilometodskej púte v Nitre si na Jednotke pozrelo 113 000 divákov. Viac ako 1,2 milióna divákov (26,4% populácie 12+) videlo aspoň časť z tematického vysielania k 50. výročiu okupácie Československa, ktorému RTVS venovala vyše 33 hodín televízneho vysielania. Pri tejto príležitosti Jednotka odvysielala premiéru svojho televízneho filmu Dubček (269 000 divákov) a Dvojka napríklad premiéry dvojdielneho dokumentu Miroslav Válek, dokumentárnej série Okupácia či dokumentu RTVS Môj neznámy vojak.

K 74. výročiu Slovenského národného povstania priniesla Jednotka špeciálne tematické filmy. Priamy prenos z osláv v Banskej Bystrici sledovalo 103 000 divákov. Dvojka zaradila do svojho programu viaceré dokumenty, filmy a tradične Noc s povstaleckým archívom. Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu uviedla v premiére dokumentárny film Mareka Šulíka Ťažká duša.