26. 1. 2019

Slovenský rozhlas v nedeľu uvedie prvý zo série organových koncertov

Slovenský rozhlas v nedeľu uvedie


prvý zo série organových koncertov

V nedeľu (27.1) uvedie Slovenský rozhlas prvý zo série organových koncertov pod pyramídou. Predstaví sa na ňom známy český organista Pavel Černý. Koncerty si následne budú môcť poslucháči vypočuť každý mesiac. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
"V rámci 22. ročníka vystúpia štyria zahraniční a dvaja slovenskí renomovaní organisti. Koncerty sprevádza moderátor, ktorý populárno-náučnými textami uvádza jednotlivé skladby. Všetky začínajú o 10.30 h a v priamom prenose ich odvysiela Rádio Devín," priblížila Rusnáková.
 Vo februári vystúpi maďarský organista András Gábor Virágh, v marci slovenský umelec Tomáš Mihalik, v apríli Wojciech Różak z Poľska a v máji Imrich Szabó zo Slovenska. Na poslednom koncerte sa predstaví švajčiarsky organista Willibald Guggenmos.
Umelci budú hrať na organe v budove Slovenského rozhlasu, ktorý patrí k najväčším na Slovensku. "Myšlienku využiť tento cenný nástroj na pravidelné organové recitály sa podarilo zrealizovať v roku 1994. Od roku 1998 na ňom vystupujú domáci aj zahraniční interpreti," priblížila Rusnáková históriu projektu.



Copyright © TASR 2018