26. 1. 2019

Zomrel Luděk Munzar

Zomrel Luděk Munzar

Zomrel herec Luděk Munzar, dlhoročný člen činohry Národného divadla v Prahe. Bolo mu 85 rokov. Ľudia ho mohli vidieť v desiatkach televíznych filmov a seriálov. Okrem toho sa výrazne uplatnil v rozhlase a dabingu. Jeho úmrtie oznámil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk. Herec zomrel dnes nadránom po dlhej ťažkej chorobe, obklopený svojou rodinou, dodal hovorca.

Luděk Munzar vytvoril za tri dekády pôsobenia v Národnom divadle mnoho významných rolí. Keď slávil osemdesiatiny, spomínal, ako pri svojich začiatkoch v zlatej kaplnke stával pri predstaveniach v portále, sledoval, ako to majstri robia, a dal si veľká úloha - neprekážať. "Minimálne päť šesť rokov som tam stával a pozeral sa. Keď som potom hral veľké role, zistil som, že nechodím do šatne - stále som sa mal na čo pozerať. Verím, že gestá a intonácia tých majstrov tam sú dodnes, aj keď Národná aj Stavovské prešli rekonštrukciou, "uviedol v roku 2013.

Často hral v televízii i vo filme, často po boku svojej manželky Jany Hlaváčovej, ako tomu bolo napríklad v životopisnom filme o Leošovi Janáčkovi Lev s bielou hrivou. Munzar hral napríklad aj vo filme podľa Kunderovho Žertu, k ďalším jeho filmom patrí Dědeček automobil či Augustová nedeľa. Televíznym divákom utkvel predovšetkým v titulnej úlohe posledného Dietlovho seriálu Synovia a dcéry Jakuba sklára.

Bol tiež sprievodcom po rozhľadniach, rozprával o stromoch a prameňoch riek v televíznych dokumentoch. Jeho veľkou vášňou bolo lietanie a rýchle autá.

Dostal cenu Thálie za rok 2011 za celoživotné činoherné majstrovstvo.

Copyright © ČTK 2019