21. 1. 2019

Trilobit 2019

Trilobit 2019

Český filmový a televízny zväz FITES udelil Hlavnú cenu Trilobit 2019 režisérke Marte Novákovej za dokumentárnu sériu Čechoslováci v gulagu. Jej trilógia pripomína tragickú históriu Čechov a Slovákov, ktorí na vlastnej koži pocítili krutosť sovietskej moci v období medzi 20. a 50. rokmi minulého storočia. Tohtoročnou novinkou bola divácka cena pre filmový počin, o ktorom na začiatku roka hlasovali diváci v sprievodnom programe v Mestskom kine Beroun. Neštatutárnu Cenu divákov - Berounský Klepáček získal režisér a producent Ondřej Trojan za film Toman.
"V trilógii Čechoslováci v gulagu sa osobné príbehy stretávajú s takzvanými veľkými dejinami, to všetko v atraktívnom kabáte objavných archívnych materiálov, animácií a nevšedného hudobného sprievodu," uviedla odborná porota v zdôvodnení hlavnej ceny. Najlepšie diela pôvodnej filmovej a televíznej tvorby minulého roka vrátane počinov publicistických a edičných vyhlásili v berounskom kultúrnom dome Plzeňka.
Poctu za celoživotné dielo dostal v podobe Ceny Vladislava Vančuru režisér Evald Schorm in memoriam. "Jeho obsiahla tvorba zahŕňa celú šírku žánrov, od dokumentov po hraný film. Jeho divadelné a operné inscenácie zostávajú v mysli pamätníkov ako trvalý odkaz všestranného talentu a múdrosti," uviedol v laudatiu Vlastimil Venclík.
Cenu Josefa Škvoreckého za audiovizuálnu adaptáciu literárneho diela udelila porota Markovi Hlavicovi za publikáciu Dramatická tvorba ostravského štúdia Československej televízie (1955-1991). Ceny Trilobit 2019 získali režisér Olmo Omerzu za film Všetko bude, v ktorom sa podľa poroty s ľahkosťou pohybuje v rozprávačskom priestore na pomedzí hravej tínedžerskej fantázie a horkej reality, a Marián Polák za film Planéta Česko, v ktorom predstavuje fascinujúci svet zvierat a rastlín okolo nás . Ďalej si Trilobit 2019 odniesli Šimon Šafránek za réžiu a scenár a Šimon Hájek za strih dokumentu o skateboardingu King Skate.
Udelené boli aj dve Ceny Ferdinanda Vaňka za prínos rozvoju občianskej spoločnosti. Prvá patrí dramaturg Petru buchtu a jeho tvorivému tímu za päťdielnu dokumentárny sériu Červení prezidenti, ktorá podľa poroty "dokazuje dôležitosť seriózne dokumentárnej tvorby i nezávislých verejnoprávnych médií". Druhú Cenu Ferdinanda Vaňka dostal spolok Obraz - obrancovia zvierat a Ekologický blok Nedaj sa - Občianske noviny za burcujúce obrazy klietkového chovu na veľkých českých farmách. Zvláštna cena pripadla Martine Hubovej a Janovi Budařovi za úlohy vo filme Hovory s TGM režiséra Jakuba Červenku. Cenu detskej poroty - Berounský medvedík 2018 si odniesol režisér Vít Karas za film Přání k mání.
Úplne zvláštnu cenu - Zlatý citrón udeľovanú za neslávne čin porota udelila radným Tomášovi Kňourkovi, Vítězslavovi Jandákovi a predsedníčke Rady Českého rozhlasu Hane Dohnálkovej. Podľa vyhlásenia poroty "radcovia najprv iniciovali a potom spolu s ostatnými členmi Rady Českého rozhlasu riaditeľovi servilne schválili bezprecedentné odvolanie odborne fundovaného šéfredaktora stanice Vltava Petra Fischera. Tento akt, zdôvodnený zástupnými argumentmi z komunistického slovníka, znovu dokazuje neudržateľnosť doterajšieho politického kľúča voľby rád, ktoré sa stali vážnym ohrozením slobody médií ".

Copyright © ČTK 2018