7. 1. 2019

TASR NEWS

TASR NEWS




Poslanci Národnej rady (NR) SR budú čoskoro voliť nových štyroch členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR (TASR). Kandidátov možno navrhovať do 21. januára najneskôr do 16.00 h. Posielať ich treba parlamentnému výboru pre kultúru a médiá. Vyplýva to z oznamu o voľbe, ktorý je zverejnený na webstránke parlamentu.
"Výbor sa obracia na právnické osoby pôsobiace v oblasti médií, kultúry, audiovízie, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv, reprezentujúce alebo zastupujúce profesijné združenia, národnostné menšiny alebo etnické skupiny, iné menšiny alebo registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, aby navrhli kandidátov, z ktorých NR SR zvolí štyroch členov Správnej rady TASR," píše sa v ozname.
Navrhnutý kandidát musí byť odborníkom v oblasti práva, ekonómie, žurnalistiky alebo v oblasti informačných technológií. "Za odborníka sa považuje fyzická osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti, ktorú zvolený kandidát bude v správnej rade zastupovať," dodáva výbor.
Správna rada TASR má päť členov. Štyroch volí parlament - odborníka v oblasti práva, odborníka v oblasti ekonómie, odborníka v oblasti žurnalistiky a odborníka v oblasti informačných technológií. Piateho volia zamestnanci tlačovej agentúry zo zamestnancov tlačovej agentúry v pracovnom pomere.
Správna rada dohliada na plnenie úloh, ktoré tlačovej agentúre vyplývajú zo zákona, volí a odvoláva generálneho riaditeľa. Okrem iného tiež schvaľuje dlhodobé plány a koncepcie rozvoja TASR, návrh jej rozpočtu či účtovnej závierky, výročnú správu o činnosti a hospodárení TASR, návrhy na podnikateľské zámery, kontroluje hospodárenie agentúry a nakladanie s jej majetkom. Správna rada tiež prerokúva návrhy, podnety a sťažnosti týkajúce sa činnosti tlačovej agentúry.


Copyright © TASR 2018