31. 3. 2019

Festival Hory a mesto

Festival Hory a mesto

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov a dobrodružstva Hory a mesto sa končí. Ponúkol dovedna 44 filmov, 15 hostí, 21 cestoklubových premietaní, päť špeciálnych sekcií a množstvo sprievodného programu, ako napríklad fotovýstavy, lezecké preteky či atrakcie pre rodiny s deťmi. „Už v priebehu posledného dňa 20. ročníka festivalu môžeme konštatovať, že sme veľmi spokojní s jeho priebehom i diváckou účasťou a atmosférou, teší nás záujem návštevníkov, o čom svedčia mnohé vypredané premietania. Určite má na tom zásluhu silný program po všetkých stránkach – hviezdne veľkofilmy, špičkoví hostia a kvalitné cestokluby,“ povedala v mene vedenia festivalu a organizačného štábu dramaturgička Natália Bokníková.

Porota na tohtoročnom festivale pracovala v zložení: poľský lezec, publicista, spisovateľ a fotograf Aleksander Lwow, slovenský dramaturg, scenárista a režisér Miloslav Končok, mladá slovenská kameramanka Sophia Boydová, filmový scenárista, dramaturg a organizátor viacerých filmových podujatí Peter Gašparík a filmový režisér Daniel Rihák. Spolu s Grand Prix ocenili deväť filmov v ôsmich kategóriách.

„Film Free Solo prináša strhujúci audiovizuálny zážitok aj ľuďom mimo úzkeho kruhu zanietencov tohto športu. Formálne aj obsahovo vyráža dych,“ napísala vo svojom vyhlásení porota, ktorá filmu udelila Grand Prix. Nespochybniteľný dokument ovenčený Oscarom má na svojom konte viacero prestížnych ocenení. Ide o dielo amerických tvorcov Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmyho China. Free Solo je pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu Alexa Honnolda, ktorý bol pred šiestimi rokmi osobne hosťom festivalu, rovnako ako niektorí jeho spolulezci.

Cenu Literárneho fondu získal režisér Rastislav Hatiar za film Vrcholová príťažlivosť. Filmár spracoval životný príbeh slovenského horolezca Petra Hámora, himalájistu, ktorý sa celý život snaží posúvať svoje hranice. Cenu V4 udelila porota poľskému filmu Miroslawa Dembinského Neprestávam lietať ako „povznášajúci filmový dôkaz o tom, že vek nemusí byť prekážkou pri plnení snov“. Zo sekcie VZDUCH ocenila porota ako najlepší francúzsko-nemecký film 8000+, a to za jeho autenticitu, „nepoznaný pohľad na Himaláje a chuť zažiť naozajstné dobrodružstvo“. Porota tohto roku spojila kategórie SNEH a VODA, aby tak mohla oceniť výnimočný kanadský film režiséra Jordana Manleyho Kde sa končí les.

„Film, ktorý nám umožňuje zažiť spiritualitu jedného z posledných prírodných národov,“ takto ohodnotili členovia poroty najnovší film Pavla Barabáša Tieň jaguára, ktorý zvíťazil v kategórii ZEM. Najlepším filmom v kategórii SKALA sa stal veľkofilm amerických tvorcov Petra Mortimera a Josha Lowella Dawn Wall o preleze najťažšej veľkej steny na svete. Špeciálnu cenu poroty získal kanadský film Nomádsky chlapec, príbeh 9-ročného Janibeka, ktorý žije so svojou rodinou v mongolských horách a miluje preteky na koňoch. Členovia poroty sa rozhodli udeliť aj Čestné uznanie poroty, a to afganskému filmu Afganská výprava za slobodou.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.