1. 4. 2019

Stanovisko Jána Valka k medializovaným informáciám

Stanovisko Jána Valka 

k medializovaným informáciám


Informácie zverejnené denníkom SME dňa 30. marca, týkajúce sa mojej osoby, sú nepravdivé. Striktne vylučujem akýkoľvek pracovný, či súkromný kontakt s osobou Antonio Vadala.
Pravdivosť môjho tvrdenia je možné, na rozdiel od anonymných zdrojov denníka SME, jednoznačne dokázať a poskytnem v tomto smere plnú súčinnosť.
Bezodkladne podávam podnet smerom k súčasnému riaditeľovi SIS na iniciovanie prešetrenia uvedených informácií Vnútornou inšpekciou Slovenskej informačnej služby. Zároveň požiadam, aby o výsledkoch zistení Vnútornej inšpekcie boli informované všetky príslušné orgány a výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS.
Som si vedomý citlivej spoločenskej situácie, odmietam byť však nástrojom špekulácií, ktoré sa opierajú výlučne o anonymné vyjadrenia, z ktorých vychádzal redaktor článku pri jeho písaní. Je pre mňa absolútnou prioritou preukázať nepravdivosť anonymných obvinení a vzhľadom na závažnosť situácie nevylučujem realizáciu ďalších právnych krokov.
Zároveň, vo svetle faktov, považujem za absurdné špekulácie o údajnom informovaní osoby Antonio Vadala z mojej strany, keďže počas môjho pôsobenia v tajnej službe, nebola z talianskej strany poskytnutá žiadna informácia o tejto osobe. Naopak, na základe iniciatívy Slovenskej informačnej služby nielen za môjho pôsobenia, sa podozrivými aktivitami Antonia Vadalu v súlade so zákonom tajná služba zaoberala a odstupovala informácie príslušným orgánom. O obsahu týchto informácií však z dôvodu mojej zákonnej povinnosti, ktorá trvá aj po skončení môjho služobného pomeru, musím zachovať mlčanlivosť.
Záverom môjho stanoviska podotýkam, že mi v rozpore s novinárskou etikou, nebolo redaktorom denníka SME, ktorý je autorom článku, umožnené sa ku medializovaným informáciám vyjadriť, čím boli porušené princípy objektívnosti a nestrannosti novinárskych výstupov.

Ing. Ján Valko, predseda predstavenstva, Slovenský plynárenský priemysel, a.s.