6. 4. 2019

Slnko v sieti za rok 2018

Slnko v sieti za rok 2018


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v piatok večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2018. Slávnostný večer v bratislavskej Starej tržnici ovládol film Tlmočník, ktorý získal šesť ocenení. Po dve ceny si odniesli snímky Hmyz a Toman.
Najlepším hraným filmom za rok 2018 sa stal Tlmočník producentov Rudolfa Biermanna, Martina Šulíka a Bruna Wagnera. Martin Šulík si odniesol aj ocenenie za najlepšiu réžiu. Snímke ďalej patrí cena za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, o ktorú sa delia Jiří Menzel a Peter Simonischek, a cena za najlepší kameramanský výkon, ktorý podal Martin Štrba. Tlmočníkovi patrí aj Slnko v sieti za najlepší scenár (Marek Leščák, Martin Šulík) a za najlepšiu filmovú hudbu (Vladimír Godár).
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe podala podľa SFTA česká herečka Zuzana Bydžovská, slovenskú národnú filmovú cenu získala za rolu matky vo filme Palach. Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe patrí rovnako českej herečke Kristýne Bokovej za film Toman. Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe udelili zosnulému Mariánovi Geišbergovi za rozprávku Čertovské pero.
Najlepším dokumentárnym filmom roku 2018 je Posledný autoportrét režiséra a producenta Mareka Kuboša. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Mimi a Líza - Záhada vianočného svetla z dielne režisérok Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej. V ďalších kategóriách ocenili za najlepšie kostýmy Katarínu Štrbovú-Bielikovú za film Toman, za najlepšie masky si Slnko v sieti odniesla dvojica Zuzana Paulini a Juraj Steiner za film Hovory s TGM. Ocenenie najlepší architekt-scénograf patrí dvojici Ján Švankmajer a Václav Švankmajer za film Hmyz. V kategórii najlepší filmový zvuk uspel Ivo Špajl za Hmyz a v kategórii najlepší strih zvíťazil Maroš Šlapeta za snímku Válek.
Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA scenáristovi, dramatikovi, divadelnému a televíznemu režisérovi a pedagógovi Ondrejovi Šulajovi. Divácku cenu získal v on-line hlasovaní film Niečo naviac (r. Palo Kadlečík, Martin Šenc).
Domácu tvorbu uplynulého roka predstaví Týždeň slovenského filmu, ktorý štartuje v sobotu 6. apríla v bratislavskom Kine Lumiére. Priaznivcov slovenského filmu čaká v rámci neho viac ako 30 hraných, dokumentárnych a animovaných titulov, a bohatý sprievodný program - krst DVD Obrazy proti extrémizmu spojený s diskusiou a projekciou, panelová diskusia o slovenskom hranom a dokumentárnom filme, seminár o zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu Rudolfovi Urcovi, masterclass s úspešným filmovým režisérom Jonášom Karáskom, pre deti je pripravený filmový kabinet s Mimi a Lízou.

Copyright © TASR 2019