17. 8. 2019

Locarno Film Festival

Locarno Film Festival


Hlavnú cenu medzinárodného filmového festivalu v Locarne - Zlatého leoparda - získal portugalský film Vitalina Varela režiséra Pedra Costu, ktorý rozpráva o ťažkom živote imigrantky z Kapverdských ostrovov v Lisabone. Informovala o tom porota. Cenu za ženský herecký výkon si potom odniesla protagonistka víťazného snímke, neherečka Vitalina Varelaová, ktorej skutočný životný príbeh režisér na plátno preniesol.

Experimentálne snímku vznikol s minimálnym rozpočtom a malým štábom a zobrazuje osudy chudobných Kapverďaniek, ktoré v Portugalsku bojuje o prežitie. Dokumentárny prístup s fikciou spája aj víťaza ceny Strieborný leopard za najlepšiu réžiu, Francúz Damien Malivel, ktorý súťažil s filmom Les Enfants d'Isadora (Isadorine deti). Ten sleduje tanečnice, ktoré nacvičujú slávnu choreografiu Isadora Duncanová. Sólové vystúpenie s názvom Matka Duncanová tancovala po tom, čo jej zomreli dve deti.

Medzinárodný filmový festival v Locarne bol založený v roku 1946 a je jedným z najstarších festivalov na svete. Je považovaný za jednu z najvýznamnejších platforiem pre predstavenie mladých talentov a nevšedných a súčasných filmov.

Copyright © ČTK 2019