14. 8. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Dodatky k zmluve so štátom, ani kompenzácie za úľavy od platenia koncesií nestačia na dlhodobý rozvoj verejnoprávneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku. Dlhodobo na to upozorňujú manažmenty Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). RTVS získal od začiatku tohto roka k 26 miliónom garantovaným zmluvou so štátom ďalších vyše 1,7 milióna eur. Je to tak vďaka dvom doterajším dodatkom k zmluve so štátom. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Okrem dvoch dodatkov verejnoprávna rádiotelevízia zvýšila svoj tohtoročný rozpočet o deväť miliónov eur, a to vďaka čiastočnej kompenzácii výpadku z príjmov spôsobených oslobodením od platenia tzv. koncesionárskych poplatkov. Súčasné i predošlé vedenie RTVS a aj Rada RTVS však dlhodobo upozorňujú, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jeho potreby na ďalší rozvoj. Základná mesačná sadzba tzv. koncesií pre domácnosti 4,64 eura patrí medzi najnižšie v Európe.
Nedostatočné financovanie RTVS sa prejavuje napríklad aj v narastaní investičného dlhu, obmedzených možnostiach pre tvorbu finančných rezerv a pri výrobe vlastnej tvorby. Súčasné príjmy RTVS sú nedostatočné najmä pre výšku tzv. koncesionárskych poplatkov, ktorá sa na rozdiel od iných platieb nemenila už takmer 16 rokov. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR. Koaličná SNS na sklonku volebného obdobia chce zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov od budúceho roka.
Príspevok pre RTVS zo zmluvy so štátom na tento rok predstavoval 26 miliónov eur. Prvým dodatkom sa zvýšil o 675 tisíc eur a ďalším dodatkom o 1 129 110 eur na 27 804 110 eur. Ako ďalej spresnila hovorkyňa RTVS, z prvého dodatku sa 300 tisíc eur investovalo do obnovy hudobných nástrojov Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Zvyšná suma išla na podporu národnostného vysielania a na zabezpečenie priameho televízneho prenosu k 75. výročiu SNP. V prípade druhého dodatku sú „prostriedky jednak výsledkom rozhodnutia vlády, ktorá vyčlenila peniaze na výrobu programov propagujúcich podujatia k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Rovnako ide o prostriedky, ktoré na programy vo verejnom záujme poskytli niektoré ministerstvá,“ konkretizovala Erika Rusnáková. Vláda 3. júla rozhodla o pridelení 370 tisíc eur na výrobu rozhlasových a televíznych programov súvisiacich s výročím Novembra ´89. Sumu 29 750 eur pridelilo ministerstvo zdravotníctva na jeden diel relácie Moja diagnóza, ktorý sa venuje prevencii rakoviny. Ministerstvo životného prostredia dalo 600 tisíc eur na 10 dielov detského vzdelávacieho seriálu Ekonauti, každý v dĺžke 26 minút, ktorý sa bude zaoberať súčasnými environmentálnymi problémami. Napokon ministerstvo vnútra pridelilo 129 360 eur na magazín Polícia.
Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, konkrétne sa o ňom píše v časti Kultúrna politika. Zvýšiť koncesionárske poplatky sa pokúšal predošlý minister kultúry Marek Maďarič, no jeho snahu zastavila vo vláde koaličná SNS. Národniari začiatkom tohto leta prišli s návrhom zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov od budúceho roka. Podľa predsedu strany Andreja Danka tým zároveň plnia svoje sľuby, ktoré dali ešte na začiatku funkčného obdobia. „SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov,“ uviedol Danko. Návrh SNS sa koncom júna dostal v národnej rade do druhého čítania. Opozičná parlamentná strana Sloboda a Solidarita má vo svojom programe úplné zrušenie koncesionárskych poplatkov pre všetkých. Podľa RTVS by opatrenie navrhované SNS "vo vzťahu k dôchodcom nemalo zostať osamotené, pričom verí, že sa tým naštartuje odborná diskusia o komplexnom systéme financovania verejnoprávnych médií v 21. storočí".
Poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas sú pre domácnosti 4,64 eura mesačne. Polovicu zo základnej úhrady, teda 2,32 eura mesačne platia dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Ku koncu minulého roka RTVS evidoval približne 283 tisíc platcov polovičnej úhrady z radov poberateľov dôchodkových dávok. Ročne to je výpadok 7 878 720 eur. Pritom sa predpokladá, že so starnutím populácie Slovenska sa toto číslo bude zvyšovať. Platiteľov polovičných koncesií pre dávky v hmotnej núdzi eviduje RTVS okolo 5 000, čo ročne predstavuje výpadok 139 200 eur. RTVS eviduje približne 240 000 odhlásených platiteľov úhrady z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, čo ročne predstavuje výpadok 13 363 200 eur. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice. "Výpadok úhrad v dôsledku sociálneho dosahu zákona o úhrade tak za šesť rokov jeho účinnosti od 1. januára 2013 predstavuje 128 286 720 eur," priblížilo MK SR v návrhu na kompenzáciu strát spôsobených úľavami z platenia tzv. koncesionárskych poplatkov. Ministerstvo pôvodne navrhovalo pre RTVS kompenzáciu 21 381 120 eur, napokon vláda koncom mája odobrila rádiotelevízii čiastočnú kompenzáciu deväť miliónov eur.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.