13. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indický premiér Naréndra Módí hosťoval v televíznej relácii britského experta na prežitie Beara Gryllsa, v špeciálnej časti jeho programu Running Wild with Bear Grylls odvysielanej v pondelok v 180 krajinách. Diel bol nafilmovaný v severoindickom štáte Uttarákhand a jeho cieľom je upozorniť na ochranu životného prostredia a klimatické zmeny.
Grylls (45) a Módí (68) podnikli spoločný trek v Národnom parku Jima Corbetta, kde diskutovali o rozličných témach - od premiérovho politického a osobného života až po jeho lásku k prírode, píše stanica BBC. Výlet poskytol najmä indickým divákom pohľad na odlišnú stránku Módího - predstavujúceho strážený imidž striktného lídra, nie príliš často vídaného na verejnosti.
Na otázku týkajúcu sa "nervozity" indický premiér odpovedal: "Mojím problémom je, že som ešte nikdy nezažil takýto strach. Neviem ľuďom vysvetliť, čo to je a ako sa s tým vyrovnať, pretože môj vstavaný temperament je veľmi pozitívny. Pozitivitu vidím vo všetkom a z tohto dôvodu nie som nikdy sklamaný."
Grylls sa s Módím rozprával aj o inkluzívnosti hospodárskeho rastu a environmentálnej udržateľnosti.
V roku 2015 bol špeciálnym hosťom tejto relácie vtedajší prezident USA Barack Obama. Grylls s ním podnikol túru po ľadovci Exit Glacier na Aljaške a diskutoval o ochrane prírody, ako aj o dôsledkoch klimatických zmien pre tamojšiu divočinu.

Na mestských televíznych kanáloch a rozhlasových staniciach v Moskve sa v pondelok začína predvolebná kampaň kandidátov volieb do Moskovskej mestskej dumy. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Ako uviedla moskovská volebná komisia, bezplatný čas vo vysielaní dostane 233 kandidátov, ktorí majú právo na to, aby médiá trikrát bezplatne odvysielali ich volebné spoty. K dispozícii majú televízne kanály Moskva-24 a Moskva-Doverije, ako aj rozhlasové stanice Moskva-FM a Radio Moskvy. Ďalší vysielací čas v médiách si kandidáti môžu dokúpiť.
Moskovská volebná komisia a následne aj Ústredná volebná komisia neumožnili desiatkam nezávislých kandidátov uchádzať sa o hlasy voličov. Nepomohlo ani to, že voliči, ktorých podpisy niektorí odborníci považovali za falošné, sa znovupodpísali a predložili čestné vyhlásenie, a ani to, že niektorí z nich prišli dokonca na zasadnutia volebných komisií.
Volebná kampaň sa skončí 6. septembra. Voľby sú naplánované na 8. septembra. Registrovaných je 233 kandidátov, z ktorých 171 delegovali politické strany a 62 ich ide do volieb bez podpory politického subjektu. Registrácia bola odmietnutá 57 kandidátom.
V súvislosti s odmietnutím zaregistrovať časť nezávislých kandidátov sa v Moskve od polovice júla konajú pouličné protesty, počas ktorých bolo zatknutých vyše 2000 ľudí.
Posledné zhromaždenie na podporu nezaregistrovaných kandidátov sa v Moskve konalo uplynulú sobotu; šlo o úradmi povolené zhromaždenie. Zadržaných počas neho bolo vyše 250 ľudí. Zhromaždenia na podporu Moskovčanov sa v sobotu konali vo viacerých ďalších mestách Ruska, kde tiež došlo k zadržaniam.

Súd v nemeckom Frankfurte nad Mohanom zakázal talianskemu ministrovi vnútra a vicepremiérovi Matteovi Salvinimu zverejňovať prostredníctvom svojho účtu na Twitteri fotografiu, ktorá pochádza od mimovládnej organizácie Mission Lifeline so sídlom v Drážďanoch, zachraňujúcej migrantov v Stredozemnom mori.
V prípade že Salvini, ktorý šéfuje protiimigračnej strane Liga Severu, nebude vydané predbežné opatrenie rešpektovať, hrozí mu v Nemecku pokuta do výšky 250.000 eur alebo aj väzenie, uviedla v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie súdnej hovorkyne.
Autorom predmetného záberu je kapitán záchranárskej lode Lifeline Friedhold Ulonska. Salvini podľa neho používa tento materiál "v rámci svojho štvania proti námorným záchranárom", pričom "sa nepýtal, či to smie". Predseda Mission Lifeline Axel Steier upozornil, že podobné porušovanie autorských práv bude dôsledne napádať aj v budúcnosti.
Podľa súdnej hovorkyne sa však predbežné opatrenie z pondelka

Copyright © TASR 2019

Predseda SPD a poslanec Tomio Okamura sa má ospravedlniť Ústavu nezávislej žurnalistiky, prevádzkovateľovi servera HlídacíPes.org. Dnes o tom neprávoplatne rozhodol pražský mestský súd. Okamura v príspevku na facebooku označil web za podvodný, spojený s miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom, novinárov tiež nazval "mediálny žumpou". Okamurův právny zástupca novinárom povedal, že sa proti rozsudku odvolá.

Okamura v príspevku, kvôli ktorému by sa mal ospravedlniť, reagoval na článok servera z decembra 2017, v ktorom autorka tvrdí, že politik v majetkovom priznaní neuviedol predaj podielu v pražskej reštaurácii. Ten by musel evidovať v prípade, ak by suma presiahla 100.000 korún. Na súde dnes zaznelo, že Okamura podiel predal za 20.000 korún.

Okamura následne na sociálnej sieti uviedol, že je web podvodný a "spojený s peniazmi George Sorosa". "Nemá zmysel akokoľvek veriť takým novinárom, je to jedna veľká mediálna žumpa s cieľom klamať dookola občanov," uviedol okrem iného Okamura. Priložil aj obrázok spoločností, ktoré sú podľa neho so Sorosom prepojené a ktorých cieľom je podľa neho "rozklad tradičných hodnôt".

Ústav nezávislej žurnalistiky v žalobe požadoval, aby sa Okamura za tvrdenie ospravedlnil. Sudkyňa Růžena Kučerová žalobe vyhovela. "Kritika nie je primeraná, nevychádza zo žiadneho konkrétneho pravdivého základu," uviedla sudkyňa. Ospravedlnenie musí Okamura zverejniť na svojom facebookovom profile.

Copyright © ČTK 2019