13. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Neznáme osoby sa v pondelok pokúsili hodiť vajcia do bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, keď odchádzal z výsluchu, na ktorý ho predvolal Štátny vyšetrovací úrad (GBR) v súvislosti s možným daňovým únikom pri nákupe televízneho kanála Priamyj. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda, podľa ktorej útočníci Porošenka netrafili.
Novinári informovali, že pred budovou vyšetrovacieho úradu sa v pondelok ráno zišli prívrženci i odporcovia bývalého prezidenta. Sloganmi žiadali slobodu prejavu, vyhnanie oligarchov z verejného života a jeho očistu i spravodlivé dôchodky a mzdy. Žiadali však aj postaviť Porošenka pred súd.
Porošenka prišli na výsluch podporiť aj jeho deti: dve dcéry a najmladší syn,
Porošenkov výsluch sa uskutočnil za prísnych a posilnených bezpečnostných opatrení. Aby vôbec mohol vstúpiť do budovy, polícia a príslušníci národnej gardy mu museli vytvoriť koridor.
Koncom júla bol exprezident vypočúvaný v prípade predaja kyjevskej lodenice Kuzňa na Rybaľskomu, ktorú do jej predaja v roku 2018 nepriamo vlastnil práve Porošenko.
Podľa generálnej prokuratúry sa v súčasnosti proti Porošenkovi a jeho tímu vedie 11 trestných vecí. Vo všetkých prípadoch Porošenko figuruje ako podozrivý.



Copyright © TASR 2019
 

V Novom Meste nad Mětují začalo nakrúcanie televíznej minisérie o Božene a Jozefovi Němcovi. Filmári sa tento týždeň presunú do Opočna, následne do Prahy a neskôr zavítajú aj na Slovensko. Zaznamenajú životný príbeh významnej českej spisovateľky, ktorej prepožičala tvár herečka Anna Geislerová. Mladšiu podobu Němcovej stvárni Anna Kameníková. 
V minulosti Boženu Němcovú, vlastným menom Barboru, stvárnili napríklad Dana Medřická, Jiřina Švorcová alebo Dana Syslová.
Do štúdia práce autorky románu Babička a ľudových rozprávok Princ Bajaja alebo Soľ nad zlato sa pustila aj Geislerová.
Príbeh o túžbe po slobode vniká na základe scenára Hany Wlodarczykovej a Martiny Komárkovej v réžii Lenky Wimmerovej a v produkcii tvorivej skupiny Michala Reitlera. V ďalších úlohách sa predstavia Jan Hájek ako Jozef Nemec alebo Vladimír Škultéty v úlohe Karla Jaromíra Erbena.
V minulosti už vzniklo niekoľko televíznych filmov o osudoch známej spisovateľky. V roku 1961 natočila životopisné dráma Božena Němcová režisérka Eva Marie Bergerová s Danou Medřickou v titulnej úlohe. Televízne inscenácie Vlčí halier z roku 1975 režiséra Jaroslava Novotného vznikla na motívy románu Josefa Šimona Baara Pani komisárka a zachytáva chodské obdobie života Němcovej (Jana Březinová). V televíznom životopisnom filme Ako listy jedného stromu z roku 1979 režiséra Vladimíra Kavčiaka hrá Němcovú Dana Syslová. Lenka Vlasáková sa ako Němcová v polohranom televíznom dokumente Ljuby Václavovej Obrazy zo života Boženy Němcovej objavila v roku 2011.
Do kín na príbehy zo života Němcovej mohli diváci vyraziť hneď dvakrát zásluhou režiséra Otakara Vávru. Ten v roku 1962 natočil drámu Horúce srdce s Jiřinou Švorcovou v hlavnej úlohe. O dvadsaťtri rokov neskôr sa podpísal pod životopisný snímku Veronika s Janou Hlaváčovou ako Němcovou, ktorý je jedným z prvých českých filmov s lesbickou zápletkou. V česko-nemeckej produkcii v roku 2005 vznikol film A tou nocí nevidím ani jedinú hviezdu režisérky Dagmar Knöpfelovej s Corinnou Harfouchovou v titulnej úlohe.



Copyright © ČTK 2019