18. 12. 2019

RTVS dostane 16 miliónov eur ako náhradu za znížené príjmy z koncesií

RTVS dostane 16 miliónov eur ako náhradu za 

znížené príjmy z koncesií


RTVS dostane zo štátneho rozpočtu dodatočne 16 miliónov eur ako čiastočnú kompenzáciu za výpadok v príjmoch, ktorý jej spôsobili sociálne opatrenia oslobodzujúce, respektíve zvýhodňujúce niektoré skupiny osôb pri úhradách tzv. koncesionárskych poplatkov. Návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR schválila vláda na stredajšom rokovaní.
MK v dôvodovej správe poukázalo na fakt, že od účinnosti zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS (od 1. januára 2013) spôsobilo oslobodenie od úhrady v prípade osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a zníženie sumy úhrady na polovicu pre dôchodcov a ľudí v hmotnej núdzi výpadok v príjmoch RTVS v odhadovanej výške 128.286.720 eur.
"Objektívna strata vo výnosoch RTVS v súvislosti s rozsahom oslobodenia od platenia úhrady, ako aj skutočnosť, že výška úhrady patrí medzi najnižšie v rámci Európskej únie, spôsobuje, že RTVS nemôže bez pomoci štátu vyriešiť finančnú situáciu, ktorá vznikla v dôsledku nepriaznivých hospodárskych výsledkov za ostatné roky," ozrejmuje MK v dôvodovej správe. Rezort pripomína, že už v minulosti žiadal vládu o takúto kompenzáciu výpadku úhrad, pričom vláda to svojimi uzneseniami v roku 2009 a 2011 akceptovala ako systémové riešenie. RTVS už takouto formou dostala podľa schváleného uznesenia vlády z 21. mája 2019 kompenzáciu vo výške deviatich miliónov eur.
Podmienky poskytnutia finančných prostriedkov RTVS budú upravené v zmluve uzatvorenej medzi rezortom kultúry a RTVS. Alokácia uvedených finančných prostriedkov je plánovaná v rámci výdavkovej časti rozpočtu RTVS. Suma 12 miliónov eur má byť uvoľnená ešte v decembri, zvyšné štyri milióny eur v januári.




Copyright © TASR 2019