16. 12. 2019

Výzva riaditeľovi RTVS na disciplinárne riešenie výrokov Michala Havrana

Výzva riaditeľovi RTVS na disciplinárne 

riešenie výrokov Michala Havrana

Vyzývame riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby eticky a disciplinárne riešil výroky svojho zamestnanca Michala Havrana, ktoré uviedol vo svojom článku v Denníku SME. (https://komentare.sme.sk/c/22281327/mandat-ta-neopravnuje-pisat-jazykom-stoky.html)

Svoje nenávistné vyjadrenia smeroval Michal Havran na adresu poslanca NR SR Ľuboša Blahu. Michal Havran, spisovateľ, teológ a moderátor relácie "Večera s Havranom," ktorú vysiela RTVS, použil vo svojom verejnom komentári na Denníku SME hrubé vulgarizmy, svojimi dehonestujúcimi výrokmi prejavil otvorenú nenávisť voči konkrétnej osobe, teda Ľubošovi Blahovi a rovnako tak výrazne zasiahol do predvolebnej kampane.

Na základe toho, že Michal Havran označil Ľuboša Blahu ako "hviezdu v kanáloch" nepriamo naznačil, že občania Slovenskej republiky, ktorí podporujú Ľuboša Blahu alebo majú iné názory, aké preferuje pán Havran, sú ľuďmi z kanála. Toto vyjadrenie môžeme považovať za akt nenávisti, nadradzovania sa a straty rešpektu k pluralite názorov. Veľmi znepokojujúco pôsobí aj záver príspevku Michala Havrana, v ktorom sa vyhráža Ľubošovi Blahovi, že vzhľadom na jeho názory môže mať problém so zamestnaním sa. Tieto vyjadrenia pána Havrana hraničia s totalitným myslením.

Sme presvedčení, že zamestnanec RTVS by nemal prejvaovať otvorenú nenávisť a rovnako tak by nemal ponižovať občanov Slovenskej republiky, koncesionárov RTVS, ktorí majú iný názor ako pán Havran. Je to neprofesionálne, neetické a vyvoláva to vlnu nenávisti v spoločnosti.

Vyzývame preto Jaroslava Rezníka, aby túto situáciu s Michalom Havranom bezodkladne riešil. Vychádzame z minulého rozhodnutia RTVS, kedy o prácu prišla moderátorka Kristína Kormuthová za ďaleko menej závažné vyjadrenia. Sme toho názoru, že rovnaká sankcia by mala platiť aj pre Michala Havrana.

Citácie z Havranovho článku:

- "Ale si im naložil, čo? Kurvám liberálnym, slniečkarskym buzerantom, protislovenským prostitútkam, sopliakom prokurátorom!"

- "Náš Ľuboš, Potkan kráľ, ako sa on vyzná! Prezidentka je suka, čo velebí homošov."

- "Tvoje smradľavé nemocnice, kde prídeš s chrípkou a odídeš s plesňami! Tvoje špinavé Slovensko zneuctené bilbordmi s vašimi ksichtami ešte aj pod Tatrami!"

- "(..)ešte spred doby, ako si sa stal hnedo-červeným s fóbiou voči rasám a odlišným sexualitám.."

- "Verím, že byť hviezdou v kanáloch ti dáva pocit zmysluplného a pokojného života."

- "(..)príde deň, keď nebudeš poslancom a možno si budeš hľadať prácu. Mysli na to, že mnohí si tvoje výroky budú pamätať a podľa toho sa k tebe budú správať."