21. 12. 2019

Zomrela Mama Cax

Zomrela Mama Cax


Vo veku 30 rokov zomrela významná modelka a aktivistka Mama Cax. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Haitsko-americká modelka, ktorej celé meno bolo Cacsmy Brutus, skonala v pondelok 16. decembra po tom, ako sa jej zhoršil zdravotný stav na výlete do Londýna, oznámila jej rodina prostredníctvom Instagramu.
Ako tínedžerka prišla Cax o nohu v dôsledku rakoviny pľúc a kostí. Neskôr sa stala známou ako vplyvná zástankyňa farebných a zdravotne znevýhodnených žien v módnom priemysle.
"Povedať, že Cax bola bojovníčka, by bolo príliš nedostatočné," uviedla rodina s tým, že ako žena, ktorá prežila rakovinu, bola zvyknutá bojovať proti nepriazni a úspešne. "S rovnakou odvahou bojovala aj počas jej posledných dní na zemi," doplnili a zároveň požiadali o rešpektovanie ich súkromia.
Cax sa stala známou vďaka blogu, v ktorom úprimne a otvorene písala o svojom znevýhodnení, a tiež móde, cestovaní a životnom štýle. Neskôr na seba upozornila osobitým módnym štýlom a tiež tým, že si výrazne zdobila protézu. Pre magazín Dazed and Confused sa vyjadrila, že jej to pomáha pozerať sa na ňu, ako na umenie a nie niečo, za čo by sa mala hanbiť.
Počas uplynulých rokov dosiahla niekoľko míľnikov vo svete módy - pracovala pre známe značky ako Sephora, Asos alebo Tommy Hilfiger, a vlani tiež bola na obálke septembrového vydania časopisu Teen Vogue. Tento rok sa zase predstavila na oboch newyorských týždňoch módy - vo februári predvádzala pre Chromat a v októbri pre značku Savage x Fenty speváčky Rihanny.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.